mpasia Opublikowano 16 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 Podczas jazdy samochodem w pracy do klienta zjechałam na lewy pas i zderzyłam sie z nadjeżdząjacym autem. W wyniku wypadku trafiłam na miesiąc do szpitala (innych poszkodowanych nie ma). Nie pamietam dlaczego zjechałam - mam czarna dziurę. Pamietam uderzenie i wszystko co działo się później. Kierowca samochodu, w który uderzyłam zeznał, że widział jak położyłam głowę na bocznej szybie auta. Stąd w protokole policji znalazł sie niekorzystny dla mnie zapis że "prawdopodobnie zasnęłam". Policja umorzyła dochodzenie i skierowała sprawę do sądu grodzkiego "o spowodowanie zagrożenia w ruchu drogowym" i ukaranie grzywną. W związku z tym ZUS odmówił uznania tego wypadku jako wypadek przy pracy (i wypłaca mi 80% zasiłku) - do czasu rozprawy sądowej. Jak mam sie bronic w sądzie? Faktem jest, że zjechałam na lewy pas. Ale nie ma mowy o umyślności czy niedbalstwie. Nie byłam pod wpływem alkoholu, ani narkotyków, nie paliłam, nie rozmawiałam przez telefon, nie grzebałam w torebce, nie poprawiałam makijażu... Była ósma rano, początek tygodnia, ruszyłam z domu po sniadaniu - świeża i wypoczęta i po 7 km cos takiego. Insynuacje ze zasnełam sa bzdurą. Ale co sie stało nie wiemMoze ktoś wie jaki może byc wyrok sądu? I czy nawet jesli sąd ukarze mnie grzywna (czyli uzna za winną - spowodowania zagrożenia") to mam szansę aby ZUS uznał wypadek przy pracy za nieumyślny.Z góry dziąkuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominika Opublikowano 22 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 A lekarze nie stwierdzili np zasłabnięcia? Może spadek cukru we krwi? Spadek ciśnienia? Nie da się nic wycisnąć z dokumentacji medycznej?Wypadek umyślny? Chyba z winy Pani lub z przyczyn niezależnych .Jeśli sąd uzna, że Pani usnęła to będzie wypadek z Pani winy i odszkodowania Pani nie dostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi