dadycool Opublikowano 21 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2007 WitamWpadlem dzis na moscie w elblagu w poslizg. Na tym samym moscie w krotkim odstepie czasu w poslizg wpadly jeszcze dwa samochody. w wyniku zdarzenia uderzylem w barierke tak samo jak te dwa pozostale samochody. Policja przyjechala i zamknela most poniewaz tylko na moscie byla szklanka wszedzie indziej bylo sucho. Zamkneli most zeby nikt juz w poslizg nie wpadl. To bylo kolo 8 rano. Po jakims czasie piaskarka przyjechala i tylko posypala ten most. Policjant spisal moje straty w samochodzie zabral dowod rejestracyjny i napisal w jakims jego wyjasnieniu czy cos takiego ze wypadek spowodowany byl zlym stanem drogi. Tak napisal i powiedzial ze mam isc do urzedu i ubiegac sie o odszkodowanie. Prosze mi powiedziecjakie mam szanse na to i co mam zrobic. Bo ona kazal udac sie bezposrednio do ubezpieczyciela drog elblaskich (chyba pzu) i tam skladac wniosek. Prosze o rade i ocene szans moich na odszkodowanie.PozdrawiamArtur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rejtan Opublikowano 23 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2007 W mojej ocenie szanse masz wiec szkode zglaszaj...Wkelejk Ci fragemtn jakiegos artykly moze Ci sie przyda... Kolejny etap to zgłoszenie uszkodzenia do zarządcy drogi. Za drogi krajowe odpowiada Generalny Dyrektor Dróg Krajowych i Autostrad, za wojewódzkie - zarząd województwa, powiatowe - zarząd powiatu, zaś za drogi gminne - wójt, burmistrz lub prezydent miasta. To właśnie oni muszą dbać o stan nawierzchni i są zobowiązani do jej napraw oraz do zabezpieczenia ewentualnych ubytków jezdni w taki sposób, by nie zagrażały bezpieczeństwu kierowców. Niewywiązanie się z tej powinności, prowadzące do uszkodzenia pojazdów, skutkuje odpowiedzialnością prawną. Poniesioną szkodę szacujemy sami lub dajemy do wyceny rzeczoznawcy, ewentualnie zakładowi ubezpieczeń, w którym ubezpieczony jest zarządca drogi. Często jednak sprawy o odszkodowanie kończą się w sądzie, dlatego, jeśli chcemy dochodzić roszczeń, musimy uzbroić się w cierpliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi