Jump to content
Forum Odszkodowania

wysokość odszkodowania - odwołanie od decyzji Ubezpieczalni

polamany
 Share

Recommended Posts

Witam, 17-04-2008r żona moja uległa wypadkowi samochodowemu (była pasażerem), sprawcą był kierowca busa który jadąc z przeciwka wymusił pierwszeństwo. W wyniku zderzenia żona doznała złamania prawego obojczyka z przemieszczeniem, zwichnięcia stawu barkowo-obojczykowego, złamania mostka oraz złamania lewego przedramienia, leżała pięć dni w szpitalu, urazy te spowodowały że żona nie mogła samodzielnie jeść, myć się, wstawać ani kłaść się a nawet korzystać z toalety. Rok temu wystąpiliśmy do ubezpieczyciela sprawcy wypadku o odszkodowanie i po wielu miesiącach żona otrzymała odszkodowanie w wysokości 7930zł, na odwołania TU nie odpowiada. Kwota ta według nas jest stanowczo za niska, czy mamy rację i o jaką kwotę powinniśmy się ubiegać. Dodam jeszcze że sprawę zleciliśmy kancelarii adwokackiej z której usług już zrezygnowaliśmy, gdyż nie wykazali się zbytnim zaangażowaniem.

Dziękuje za odpowiedź i cenne porady.

W moim przypadku była podobna kolizja i nawet podobne szkody tylko jeszcze nie ubiegałem się o odszkodowanie nie wiem dokładnie co mi się należy o co mam się ubiegać wiem tylko tyle że OC sprawcy mi się należy a czy NW sprawcy też mi się należy

• 2 weeks later...

Kwota powinna być zdecydowanie większa. To są poważne obrażenia. Należy się odszkodowanie, zadośćuczynienie i zwrot wielu kosztów.

Z NW sprawcy należy się tylko wtedy, gdy poszkodowany znajdował się w pojeździe sprawcy.

Może się pan ubiegać o

- zwrot kosztów leczenia oraz leków i środków medycznych (na podstawie paragonow, recept itd)

- zasiłek rechabilitacyjny

- koszt utraconych zarobków jeśli Pan udowodni, ze małzonka je utraciła (np niewykonane umowy)

- zadośćuczynienie za krzywdę na podstawie oświadczenia o krzywdzie i bólu (cierpienie fizyczne, niemożność samodzielnego działania, stres, trauma, itd) tutaj radzę nie koloryzować chociaż należy to napisać "z serca")

- odszkodowanie za uszczerbek na zdrowiu.(orzeczenie komisji lekarskiej zakladu ubezpieczen)

- Koszt sprawowania opieki nad żoną, jeśli ktoś ją sprawował (na podstawie oswiadczenia osoby sprawujacej opiekę)

- koszt dojazdu do lekarza oraz na rechabilitację. - na podstawie biletów lub oświadczenia o korzystaniu z auta.

Co do odwołania

Proszę je złożyć ponownie i przy okazji nie zapomnieć wysłać kopii wraz z opisem działania Tu do Rzecznika ubezpieczonych.

Proszę także o fakcie wysłania do rzecznika poinformować TU.

Jak mniemam nie podpisaliście Państwo oświadczenia o nieubieganiu się o dalsze odszkodowania?

Proszę także napisać, że w przypadku nie rozpatrzenia odwołania skieruje Pan sprawę do sądu.

Z jakiej kancelarii Pan korzystał jesli to nie jest tajemnica?