ziapa Opublikowano 30 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2009 Mam pytanie, w ub tygodniu miałam wypadek samochodyw/kolizje nie ze swojej winy, facet wymusił pierwszenstwo na skrzyzowaniu. Ja jechałam z dzieckiem na zielonym, on wyjechal mi przed maske, twierdzac ze nie widzial mojego auta. Został ukarany mandatem. Zgodziłam sie na własne żądanie nie jechać z miejsca kolizji karetką, lecz zgłosić sie do szpitala po zakończeniu całego zdarzenia. Auto moje, kredytowane zresztą, jest najprawdopodobniej całkowicie do kasacji. Czekam teraz na kontakt likwidatora szkody z UNIQA. Pytanie: zgłosiłam tę szkodę jako komunikacyjną z OC sprawcy, czy moge z OC sprawcy dochodzic równiez:- zwrotu kosztów z rozstrojem zdrowia moim i dziecka,- zwrotu kosztów za utracone korzyści: auto służyło mi równiez do celów służbowychPonadto, co z kredytem, czy OC sprawcy może pokryć mi spłatę kredytu - czy są to utracone korzyści?Dodatkowo, nadmieniem, że jestem matką samotnie wychowującą dziecko uczące sie na drugim koncu miasta, nie mam jak dowozić dziecka do szkoły? Czy z OC można odzyskac koszty transportu dziecka do/i z szkoły?Obecnie jestem na zwolnienie powypadkowym, ponad 7 dni, mam usztywniający kołnierz i problemy z poruszaniem sie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matias21 Opublikowano 30 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2009 oczywiście za wszystko nalezy ci sie odszkodowanie, nie wiem czy w uniqa, ale w niektórych ubezpieczalniach można dostac auto zastępcze na jakiś czas, a co do całej procedury też sie nie znam, znajomy jest taksówkarzem i dostał pieniądze za wszystko czyli za uszczerbek na zdrowiu, utracone korzyści(średni zysk z 3 miesięcy) oraz oczywiście za samochód z tym, że auto było do naprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bochenek Opublikowano 30 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2009 Co do swiadczenia za szkody osobowe - to oczywiscie sie nalezy - musisz tylko dostarczyc dokumentacje medyczna, ze jakies straty zdrowotne ponioslas:) Co do auta zastepczego - jesli wykazesz zasadnosc jego wynajmu - tez nie ma problemu - jesli prowadzisz dzialalnosc gospodarcza, to w ogole praktycznie nie robia z tym zadnych rpoblemow. Jesli chodzi o kredyt - to niestety mozesz zapomniec, ze ubezpieczalnia pokryje kredyt. Wyplaca Ci albo koszt naprawy auta, albo rozlicza jako szkode calkowita - kredyt nie jest bezposrednim nastepstwem szkody, tak wiec tutaj nie masz co liczyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi