Tears of Angel Opublikowano 30 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2009 Witam, kilka dni temu moją mamę potrącił samochód, w wyniku tego trafiła do szpitala w stanie szoku, ze wstrząsem mózgu, złamanym nadgarstkiem, zadrapaniami i ogólnymi stłuczeniami. Dzień po wypadku przyszła do niej miła pani z propozycją pomocy przy dochodzeniu odszkodowania. Jak się można spodziewać, mama nie mająca nigdy styczności z tego typu przypadkami nie wiedziała co robić, więc dała się podejść i podpisała umowę. Stawka owej kancelarii wynosi 25%. I tu moje pytanie, a raczej pytania. Czy jest to normalna stawka przy tego typu przypadkach? I czy ewentualnie byłaby możliwość anulowania umowy, motywując to tym, że mama była w szoku i miała wstrząs mózgu? Od razu przepraszam, za być może, głupie pytania, ale pierwszy raz mamy kontakt z taką sytuacją i nie bardzo wiemy co robić. Wydaje mi się, że zbyt szybko podjęła decyzję o wyborze osoby, która ma pomóc w tej sprawie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
promore Opublikowano 2 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2009 25 % to dosc duzo. Normalna stawka to max 20 % Polecam inne biuro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominika Opublikowano 5 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2009 to zależy bo jeśli to jest umowa z pokryciem kosztów sądowych przez kancelarię a nie przez poszkodowanego to chyba raczej jest to rynkowa stawka Decyzje pochopne są często nieprzemyslane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbbablin Opublikowano 9 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2009 Ja tez miałem wypadek o 6.30 a podobnie firma była u mnie o 9.00. Tyle ze moja firma wdzieła 30%. firmy nie powinny podchodzis nas w szpitalu. nikt mi nie umiał pomóc jak mozna se wucofac z takiej umowy. Uwazam ze pierw powinniśmy się sami o odszkodowania. A czy wiadomo kto potrącił? Podobnie w takiej sprawie mozna złozyć jakies pismo w sądzie o wypowiedzenie umowy i dobrze to zrobic zanim firma coś zacznie działać i wtedy bedzie wołać o pieniądze. ten temat tez był już tu poruszany http://www.odzyskaj.info/viewtopic.php?id=4222 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejgryczka Opublikowano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 Stawka 25 % w mojej ocenie jest za duża. Argument, że wliczone są koszty sądowe jest wątpliwy, bo przy wygranej koszty zwraca pozwany. Jak dla mnie prowizja 10 - 20 % brutto to maks w tym koszty zastępstwa procesowego płacone przez firmę. Poza tym unikałbym firm, które same do nas docierają i nie wiadomo skąd mają nasze dane osobowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominika Opublikowano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 a jakie firmy biorą 10%? Znam bardzo dobre kanelarie dzialające tylko z polecenia i skuteczne w 99% spraw. Takie, ktore maja oficjalny zakaz nekania klientow w szpitalach.Nawet jak sie pojawia to nie wolno im podpisywac umow pod presja tak jak to robia trzy najpopularniejsze hieny -wiemy o ktorych mowa. Generalnie dobre kancelarie nie biora nic jesli umowa jest rozwiazywana przed podjeciem przez nie dzialan. I klienci są jasna i wyraznie informowane o warunkach rowiazania umowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejgryczka Opublikowano 20 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2009 Oczywiści nie podam nazw firm, które mają prowizję w wysokości 10 - 20 % bo będzie ban Większość umów zawieranych jest poza lokalem firmy więc zgodnie z prawem można odstapić od niej w ciagu 10 dni bez podawania jakiejkolwiek przyczyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominika Opublikowano 26 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2009 w niektórych dobrych kancelariach można od umowy odstąpić także jeśli jest zawierana w siedzibie firmy. Bez kosztów jeśli nie zaczęły się jeszcze żadne działania ze strony kancelarii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BANAN150274 Opublikowano 4 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2010 Mieliście pomagać poszkodowadym na tym forum a nie prowadzić konwersacje......... Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi