Tears of Angel Posted November 30, 2009 Share Posted November 30, 2009 Witam, kilka dni temu moją mamę potrącił samochód, w wyniku tego trafiła do szpitala w stanie szoku, ze wstrząsem mózgu, złamanym nadgarstkiem, zadrapaniami i ogólnymi stłuczeniami. Dzień po wypadku przyszła do niej miła pani z propozycją pomocy przy dochodzeniu odszkodowania. Jak się można spodziewać, mama nie mająca nigdy styczności z tego typu przypadkami nie wiedziała co robić, więc dała się podejść i podpisała umowę. Stawka owej kancelarii wynosi 25%. I tu moje pytanie, a raczej pytania. Czy jest to normalna stawka przy tego typu przypadkach? I czy ewentualnie byłaby możliwość anulowania umowy, motywując to tym, że mama była w szoku i miała wstrząs mózgu? Od razu przepraszam, za być może, głupie pytania, ale pierwszy raz mamy kontakt z taką sytuacją i nie bardzo wiemy co robić. Wydaje mi się, że zbyt szybko podjęła decyzję o wyborze osoby, która ma pomóc w tej sprawie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
promore Posted December 2, 2009 Share Posted December 2, 2009 25 % to dosc duzo. Normalna stawka to max 20 % Polecam inne biuro. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dominika Posted December 5, 2009 Share Posted December 5, 2009 to zależy bo jeśli to jest umowa z pokryciem kosztów sądowych przez kancelarię a nie przez poszkodowanego to chyba raczej jest to rynkowa stawka Decyzje pochopne są często nieprzemyslane Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pbbablin Posted December 9, 2009 Share Posted December 9, 2009 Ja tez miałem wypadek o 6.30 a podobnie firma była u mnie o 9.00. Tyle ze moja firma wdzieła 30%. firmy nie powinny podchodzis nas w szpitalu. nikt mi nie umiał pomóc jak mozna se wucofac z takiej umowy. Uwazam ze pierw powinniśmy się sami o odszkodowania. A czy wiadomo kto potrącił? Podobnie w takiej sprawie mozna złozyć jakies pismo w sądzie o wypowiedzenie umowy i dobrze to zrobic zanim firma coś zacznie działać i wtedy bedzie wołać o pieniądze. ten temat tez był już tu poruszany http://www.odzyskaj.info/viewtopic.php?id=4222 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzejgryczka Posted December 12, 2009 Share Posted December 12, 2009 Stawka 25 % w mojej ocenie jest za duża. Argument, że wliczone są koszty sądowe jest wątpliwy, bo przy wygranej koszty zwraca pozwany. Jak dla mnie prowizja 10 - 20 % brutto to maks w tym koszty zastępstwa procesowego płacone przez firmę. Poza tym unikałbym firm, które same do nas docierają i nie wiadomo skąd mają nasze dane osobowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dominika Posted December 12, 2009 Share Posted December 12, 2009 a jakie firmy biorą 10%? Znam bardzo dobre kanelarie dzialające tylko z polecenia i skuteczne w 99% spraw. Takie, ktore maja oficjalny zakaz nekania klientow w szpitalach.Nawet jak sie pojawia to nie wolno im podpisywac umow pod presja tak jak to robia trzy najpopularniejsze hieny -wiemy o ktorych mowa. Generalnie dobre kancelarie nie biora nic jesli umowa jest rozwiazywana przed podjeciem przez nie dzialan. I klienci są jasna i wyraznie informowane o warunkach rowiazania umowy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzejgryczka Posted December 20, 2009 Share Posted December 20, 2009 Oczywiści nie podam nazw firm, które mają prowizję w wysokości 10 - 20 % bo będzie ban Większość umów zawieranych jest poza lokalem firmy więc zgodnie z prawem można odstapić od niej w ciagu 10 dni bez podawania jakiejkolwiek przyczyny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dominika Posted December 26, 2009 Share Posted December 26, 2009 w niektórych dobrych kancelariach można od umowy odstąpić także jeśli jest zawierana w siedzibie firmy. Bez kosztów jeśli nie zaczęły się jeszcze żadne działania ze strony kancelarii. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BANAN150274 Posted January 4, 2010 Share Posted January 4, 2010 Mieliście pomagać poszkodowadym na tym forum a nie prowadzić konwersacje......... Pozdrawiam serdecznie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts