osa_74 Posted December 1, 2009 Share Posted December 1, 2009 Witam.Kilka dni temu stałam w korku, samochód jadący za mną nie zauważył stojących aut i wjechał w tył mojego samochodu z dużą prędkością.Auto już jest w ASO z OC sprawcy i co dalej? Ja jestem na zwolnieniu lekarskim,mój samochód jeździł na nauce jazdy (dodatkowa praca na umowe zlecenie). Na co dzień jestem kierowcą w PKSie. Czy moge starać się o odszkodowanie za przestój w pracy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pro Bono Posted December 1, 2009 Share Posted December 1, 2009 Świadczenie pieniężne w takich przypadkach powinno obejmować damnum emergens, czyli szkodę rzeczywistą, zaistniałą (np. uszkodzony pojazd), jak również lucrum cesans, czyli utracone korzyści, a więc kwoty, które poszkodowany mógłby zarobić, gdyby wypadek nie miał miejsca. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
promore Posted December 1, 2009 Share Posted December 1, 2009 Dokładnie tak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
osa_74 Posted December 1, 2009 Author Share Posted December 1, 2009 w takim razie gdzie mam się udać? i jakie dokumenty będe potrzebowała? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts