Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

odszkodowanie po wypadku busem

gosiang
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W sierpniu jechałam prywatnym busem(kursowym), kierowca busa chciał wyprzedzać na zakręcie na podwójnej ciągłej, bus wpadł w poślizg i wylądował w rowie. Policja wezwała pogotowie i po spisaniu naszych danych pogotowie zawiozło nas do szpitala (ucierpiała jeszcze jedna osoba). W szpitalu przebywałam 12 dni, w tym 7 leżałam płasko bez podnoszenia się. Prześwietlenie nie wykazało złamań. Miałam silne stłuczenie kręgosłupa, barku i uda. Prawdopodobnie uszkodzone są mięśnie barku, czekam na rezonans (oczywiście prywatnie). Do tej pory jestem na L4. Chciałam uzyskać odszkodowanie z OC sprawcy, policja twierdzi, że mi się nie należy. Sprawa w sądzie odbyła o wykroczenie(wyrok nie jest jeszcze prawomocny). O sprawie nikt mnie nie powiadomił, w sądzie dowiedziałam się, że powinna to zrobić policja. Nie mogę uzyskać notatki policyjnej z miejsca zdarzenia, bo podobno policja wszystko przekazała do sądu i to sędzia zadecyduje, czy uzyskam tę notatkę czy nie. Złożyłam podanie i czekam. Na policji dowiedziałam się, że sprawa była o wykroczenie ponieważ lekarz biegły uznał, że obrażenia skutkowały chorobą poniżej 7 dni. Na jakiej podstawie? Na jekiej podstawie w ogóle lekarz biegly wydaje opinie? Ja nie jestem stroną postępowania, tylko oskarżony i policja, więc nie mam wglądu do akt sprawy. Na policji powiedzieli mi, że odszkodowanie od sprawcy przysługiwało by mi tylko z NW sprawcy, czy właściciela busa, a on prawdopodobnie go nie ma i że pozostaje tylko droga sądowa z powództwa cywilnego. Czy naprawdę nie mogę się ubiegać o odszkodowanie z OC sprawcy?

Cześć, jakiś bzdur Ci naopowiadali, oczywiście że masz prawo dochodzić swoich roszczeń z oc busa. A o polisę NW kierowcy i pasażerów busa zapytaj najlepiej właściciela, bo niby skąd Policja ma to wiedzieć. Zbieraj cała dokumentację medyczną i zgłaszaj szkodę, i zdrowia życze, powodzenia

Dzięki! Mimo wszystko będę się starać o odszkodowanie. A co z tym biegłym lekarzem sądowym? Zgodnie z artykułem 42 Ustawy o zawodach lekarza i lekarza dentysty biegły sądowy (biegły) wydaje opinię o stanie zdrowia osoby po jej osobistym zbadaniu i zapoznaniu się z dokumentacją przekazaną mu do oceny. A ja tego lekarza nie widziałam na oczy. Czy mógł wystawić opinię bez badania i bez mojej wiedzy? Bo coś mi tu nie pasuje. Albo biegły wydał fałszywą opinię, bo choruję już prawie 4 miesiące, w samym szpitalu byłam 12 dni, albo - skoro byłam niezdolna do pracy poniżej 7 dni, to co robiłam w szpitalu pozostałe dni, a co z dalszym L4, oszukany zakład pracy i ZUS? Nadmieniam, że byłam na komisji ZUS-u po ponad 2 miesiącach leczenia i lekarz orzecznik nie dopatrzył się jakichś nieprawidłowości w moim L4, uznał je za zasadne. Czyli jedno wyklucza drugie, sama nie wiem co o tym sądzić. Gdzie i jak wykazać błąd lekarza biegłego sądowego, udać się bezpośrednio do niego, do sądu, czy raczej do Pana Boga, bo u nas sprawiedliwości się nie znajdzie?

Cześć. W sprawie odszkodowania napisz pismo też do dyrekcji która odpowiada za ten transport liniowy,ponieważ kupując bilet jesteś przez nich ubiezpieczona i ta właśnie firma powinna wypłacić odszkodowanie.

Bus należy do prywaciarza, a raczej należał, bo po wypadku właściciel zmienił samochód. Podobno mie miał ubezpieczeń, a kierowca pracował na czarno. W sprawie zapadł wyrok. Sprawca dostał grzywnę (tyle wiem od policji, bo mimo iż jestem poszkodowana to nie mam prawa wglądu w akta sprawy). Byłam u lekarza biegłego sądowego, powiedział mi, że wydał taką opinię tak sobie ustalił moje obrażenia, żeby sprawca dostał jak najmniejszą karę. Chyba coś tu śmierdzi?

Podstawą jest to, że był to dla Ciebie kurs płatny i zawarłaś z nim umowę na świadczenie usług. Z winy kierowcy ta umowa została zerwana a Ty zostałaś poszkodowana

To, że jakiś tam lekarz coś orzekł ma znaczenie w sprawie przeciw kierowcy ale Ty normalnie skompletuj dokumentację medyczną, oraz udaj się na policję po kopię notatki. BYŁAŚ POSZKODOWANA I MAJĄ OBOWIĄZEK UDZIELIĆ CI INFORMACJI O SPRAWCY ORAZ JEGO POLISIE. To czy roszczenie jest prawomocne czy nie zalezy od towarzystwa a nie od policji. Towarzystwo skieruje Cię na komisję lekarską.

W tej sytuacji proponuję Ci jednak skorzystać z pomocy kancelarii odszkodowawczej. Bo sprawa jest zakręcona. Moja kancelaria nie bierze nic jeśli nie uzyska dla Ciebie odszkodowania więc nic na konsultacji nie tracisz. Jako, że nie jestem za reklamowaniem się, to jeśli jesteś zainteresowana napisz na priv. Publicznie reklamować się i namawiać kogokolwiek nie mam najmniejszego zamiaru.

Ale jest wiele kancelarii zajmujących się tym i w Twojej okolicy pewnie znajdziesz godną polecenia oraz szanującą klientów.

I uszy do góry nie poddawaj się.

Sam fakt, że byłaś w busie, ktorego kierowca doprowadził bądź uczestniczył w wypadku uprawnia Cię do ubiegania się o odszkodowanie bez względu na to, co orzeknie sąd.

Pozdrawiam

osa_74 wrote:
Cześć. W sprawie odszkodowania napisz pismo też do dyrekcji która odpowiada za ten transport liniowy,ponieważ kupując bilet jesteś przez nich ubiezpieczona i ta właśnie firma powinna wypłacić odszkodowanie.
Jedno drugiego zdaje się nie wyklucza?
Nw nie daje ciekawych odszkodowan a z oc i tak się należy