Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

odszkodawanie za wypadek w pracy

jola5
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Doznałam wypadku w pracy. Złamałam drugi palec u nogi i byłam 6 tyg. na chorobowym, dzisiaj byłam wezwana do ZUS gdzie orzecznik stwierdził brak powikłań po wypadku i orzekł 0% ,bo podobno za samo złamanie nic się nie należy tylko gdy są powikłania po złamaniu .Proszę o pomoc czy faktycznie jest to prawda ? czy mogę się odwoływać od tej decyzji czy dać sobie spokój.

Jolu - odwołać sie możesz, ale - może sie okazac, ze lekarz ma rację.

Odszkodowanie jednorazowe ZUS płaci bowiem z tytułu stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu.

Okazuje się, że (tak twierdzą lekarze) bywa, iż po skręceniu stawu trwały lub długotrwały uszczerbek jest większy niż po złamaniu i bywa tez, ze prawidłowo zrośnięta kość nie zostawia uszczerbku na zdrowiu.

Ja się na tym nie znam, ale tak faktycznie moze byc. Pytalam lekarza kiedys wlasnie w podobnej sprawie - gdy zdumiona bylam tym, ze za skręcenie stawu skokowego z pęknięciem torebki stawowej przyznano chyba 4 % a za złamanie palca odmówiono odszkodowania stwierdzając, ze po złamaniu nie ma śladu bo się kosteczka ładnie zrosła....

Tak więc - odwołać się możesz, ale - musisz liczyc się z tym, że odwołanie moze byc bezskuteczne... :(

Palce stopy

174.

Utrata paliczka paznokciowego palucha

5

175.

Utrata całego palucha

7

176.

Utrata palucha wraz z kością śródstopia – w zależności od rozmiaru utraty kości śródstopia

10–20

177.

Utrata palców II-V w części lub całości – za każdy palec

2

178.

Utrata V palca wraz z kością śródstopia – zależnie od wielkości utraty kości śródstopia

5–10

179.

Utrata palców II-IV z kością śródstopia – zależnie od wielkości utraty kości śródstopia, za każdy palec

3–5

180.

Inne uszkodzenia i zniekształcenia palców – w zależności od stopnia upośledzenia funkcji

Gdzie to napisano Ewcia !

Nie wiem przeciez, Arturku, dlatego pytałam o jakie "inne" chodzi.

Bo nie znam na pamiec tych wykazow ;)

A - jesli mowimy o "innych" to dobrze jest wiedziec jakie są te "nie - inne".

Myslalam, ze to wlasnie złamania. A tu widac, z tego co podales, ze nie złamania tylko "utraty". A cala reszta to wlasnie "inne"...

:)

Ewania wrote:
Nie wiem przeciez, Arturku, dlatego pytałam o jakie "inne" chodzi.
Bo nie znam na pamiec tych wykazow ;)
A - jesli mowimy o "innych" to dobrze jest wiedziec jakie są te "nie - inne".
Myslalam, ze to wlasnie złamania. A tu widac, z tego co podales, ze nie złamania tylko "utraty". A cala reszta to wlasnie "inne"...
:)
Buziol