Jump to content
Forum Odszkodowania

Na ile moge liczyć z odszkodowania?? Stały uszczerbek na zdrowiu.

jaco115
 Share

Recommended Posts

Witam, podczas pracy w zakładzie uległem wypadkowi i chciał bym starać się o odszkodowanie. A chciał bym dostać kwotę która mi się należy a znając życie nie dadzą mi takiej, tylko kilka procent. Więc o to kilka szczegółów z Karty informacyjnej: Wypadek podczas pracy na maszynie w zakładzie pracy, Stan po amputacji części dystalnego paliczka palca 5 prawej reki, stan po ranie szarpanej paliczka palca 4 prawej reki. Na Zwoleniu byłem 124 dni. Z zaświadczeń mam od ortopedy że nie kwalifikuje się do hmm chodzenia do niego. Dostałem od PZU już odszkodowanie ale przyznali mi 5%. hmm właśnie dlatego jestem na tej stronie żeby się dowiedzieć czy należy mi się więcej procent i ile ponieważ będę się starał o odszkodowanie od ZUS u. Z góry dziękuje za posty w tej sprawie.

• 1 year later...

Odkurzę post;)

Na początku warto nadmienić, że choć często potocznie słowo „odszkodowanie” używa się wobec wszystkich świadczeń od ubezpieczyciela, to tu raczej o takim nie ma mowy. Jeśli zawinił nadzór, czy sam pracodawca bezpośrednio, to dopiero może w grę wchodzić odszkodowanie.

W skrócie: żeby było odszkodowanie, musi być czyjaś wina, a tym kimś nie może być tylko sam poszkodowany…

Co do ubezpieczenia NNW z PZU, to należy sprawdzić warunki danej umowy ubezpieczenia. Stosowne wykazy powinny być zawarte w umowie lub załącznikach. Jeśli nie dysponujemy tymi dokumentami, powinniśmy dostać je u ubezpieczyciela. Jeśli nie zostało coś ujęte w wykazie, może złożyć odpowiednie pismo u ubezpieczyciela, odwołanie od decyzji. Z tego ubezpieczenia oprócz właściwego świadczenia przysługuje również ewentualny zwrot kosztów leczenia (tych nie pokrywanych przez NFZ). Jeśli takowe wystąpiły, należy mieć udokumentowane wydatki (paragony, faktury, rachunki) i przedstawić je ubezpieczycielowi.

„Procent” z ubezpieczenia NNW, a „procent” ZUSowski, to dwa różne przeliczniki, niekoniecznie pokrywające się.

Świadczenie z ZUS o które można starać się w tym przypadku, to jednorazowe odszkodowanie. Warto posiadać dokładne: dokumentację medyczną i dokumenty z wypadku.

• 2 months later...

jaco115 wrote:

Witam, podczas pracy w zakładzie uległem wypadkowi i chciał bym starać się o odszkodowanie. A chciał bym dostać kwotę która mi się należy a znając życie nie dadzą mi takiej, tylko kilka procent. Więc o to kilka szczegółów z Karty informacyjnej: Wypadek podczas pracy na maszynie w zakładzie pracy, Stan po amputacji części dystalnego paliczka palca 5 prawej reki, stan po ranie szarpanej paliczka palca 4 prawej reki. Na Zwoleniu byłem 124 dni. Z zaświadczeń mam od ortopedy że nie kwalifikuje się do hmm chodzenia do niego. Dostałem od PZU już odszkodowanie ale przyznali mi 5%. hmm właśnie dlatego jestem na tej stronie żeby się dowiedzieć czy należy mi się więcej procent i ile ponieważ będę się starał o odszkodowanie od ZUS u. Z góry dziękuje za posty w tej sprawie.

Trwały uszczerbek na zrdrowiu zawsze ustala lekarz oczecznik. Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dn. z dnia 18 grudnia 2002 r. w sprawie szczegółowych zasad orzekania o stałym lub długotrwałym uszczerbku na zdrowiu, trybu postępowania przy ustalaniu tego uszczerbku oraz postępowania o wypłat jednorazowego odszkodowaia zawiera tabelę. Z tego co widzę to 5% to jest utrata opuszki prawej ręki, lewej- 3. Utrata paliczka pazniokciowego 10%. Natomiast utrata paliczka paznokciowego wraz z paliczkiem podstawowym to do 20%. Aby móc uzyskać jednorazowe odszkodowanie z ZUS nie może być winy umyślnej czy niedbalstwo pracownika. Jeśli występuje wina lub zaniedbanie pracofdawcy należy się wówczaqs również odszkodowanie i zadośćuczynienie (za dozną krzywdę- ból fizyczny i cierpienie psychiczne). Dodatkowe odszkodowanie z NNW dobrowolnych np. grupowego w zakładzie pracy. Co do wysokości uszczerbku na zdrowiu to są to podobne zwykle wysokości, ale inne kwoty z uwagi na inną sumę ubezpieczenia. NNW nie wyłaca zadośćuczynienia tylko odszkodowanie jako iloczyn trwałego uszczerbku na zdrowiu i sumy ubezpieczenia. ZUS zaś ma swoją ustawowo narzuconą kwotę za 1% trwałego uszczerbku na zdrowiu.