Cafi1 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 Witam. Prosze o pomoc w kwesti postepowania po wypadku ktory mi sie przydarzal czyli pracodawcy.W wyniku poslizgniecia na mokrej podłodze doznalem urazu kolana, po wizcie u ortopedy dostalem skierowanie do szpitala gdzie mialem zabieg artroskopi w wyniku ktorej stwierdzono uszkodzenie chrzastki w kolanie oraz uraz wiązadła. Przebywalem w szpitalu 5 dni L4 wystawione mam na 30 dni i ustalone kontrole okresowe ( 6 tyg musze poruszac sie z kulami). Przy wypisie poinformowano mnie ze kwiestie dotyczace odszkodowania mam zaczac po calkowitym zakonczeniu leczenia.Do zus dostarczylem orginal zwolnienia oraz druk Zus Z-3a.Mam pytanie jak dalej postepowac??? Prosze o fachowe opinie i porady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur1 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 WPP pracodawcy - dokumentacje realizuje ZUS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cafi1 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 Dzieki za odpowiedz tylko w jaki sposob powiadamiac ZUS o tym pisemnie telefonicznie i w jakim czasie ??? czy czekac na jakies pismo z ich strony ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 9 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2009 Cafi1 wrote:Witam. Prosze o pomoc w kwesti postepowania po wypadku ktory mi sie przydarzal czyli pracodawcy.W wyniku poslizgniecia na mokrej podłodze doznalem urazu kolana, po wizcie u ortopedy dostalem skierowanie do szpitala gdzie mialem zabieg artroskopi w wyniku ktorej stwierdzono uszkodzenie chrzastki w kolanie oraz uraz wiązadła. Przebywalem w szpitalu 5 dni L4 wystawione mam na 30 dni i ustalone kontrole okresowe ( 6 tyg musze poruszac sie z kulami). Przy wypisie poinformowano mnie ze kwiestie dotyczace odszkodowania mam zaczac po calkowitym zakonczeniu leczenia.Do zus dostarczylem orginal zwolnienia oraz druk Zus Z-3a.Mam pytanie jak dalej postepowac??? Prosze o fachowe opinie i poradyZasadnicze pytanie, prowadzisz działalnośc gospodarczą, czy jesteś pracodawcą zatrudnionym na jakiejś firmie na podstawie umowy o pracę?Są bowiem rózne sposoby postępowania w sprawie wypadków.Jesli prowadzisz działalność gospodarczą ( jesteś pracodawcą zatrudnionych przez Twoją prywatną firmę ludzi) to wypadek zgłaszasz w ZUS, Zgłoszenia powinno się dokonać niezwlocznie po zaistnieniu wypadku ( im szybciej tymlepiej), najlepiej na piśmie. ZUS sporządza dokumentację powypadkową - kartę wypadku - 1 egz. karty powinieneś otrzymać.ZUS ma 14 dni na sporządzenie dokumentacji powypadkowej. Aby ZUS wogóle zabrał się za ustalenie okoliczności i przycyzn wypadku musi być odprowadzana składka na ubezpieczenie wypadkowe.Podst. prawna: D.U.02.236.1992D.U. 02.199.1673 ze zm.Jeśli jesteś pracodawcą zatrudnionym w jakiejś firmie na podstawie umowy o pracę to powołujesz zespół powypadkowy( bhpowiec i przedstawiciel zalogi), który dokonuje ustalenia okoliczności i przycyzn wypadku i sporządza protokół powypadkowy. Zespól powypadkowy ma 14 dni na sporządzenie dokumentacji powypadkowej.Podst. prawna: D.U.09.105.870 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 4 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 Popieram wypowiedź behapówki- można być pracodawcą prowadząc np. jednoosobową działalność gospodarczą i zatrudniać praciwników jak i można również zatrudniony być na umowę o pracę u innego pracodawcy lub współpracować na zasadzie umowy agencyjnej. Tak czy siak decydujące jest tutaj czy odprowadzana była składka wypadkowa. Wówczas będzie można ubiegać się o jednorazowe odszkodowanie z ZUS za stały lub długotrawały uszczerbek na zdrowiu. Orpócz tego można likwidować szkodę z wszelkich ubezpieczeń dobrowolnych NNW grupowych i indywidualnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi