Jump to content
Forum Odszkodowania

Wypadek śmiertelny w pracy - odszkodowanie z OC sprawcy

witekef
 Share

Recommended Posts

Witam,

Dnia 30.06.2009 miał miejsce wypadek przy pracy (stwierdzony przez komisje BHP) w wyniku którego potrącony przez Kierowcę TIR mój niepełnosprawny (poruszający się na wózku inwalidzkim Ojciec zginał po 4 h, w wyniku poniesionych obrażeń, w szpitalu).Dodam ze wypadek miał miejsce na terenie zakładu pracy Kierowca TIR - to zewnętrzna Firma przywożąca dostawę towaru), Zostało wszczęte śledztwo które po 5 m-cach zostało umorzone ze stwierdzeniem brak znamion czynu wzbronionego. (Istniał tylko jeden świadek który ewidentnie zeznawał na korzyść Sprawcy)

Moje pytanie brzmi - czy ten wypadek to wypadek komunikacyjny (uczestnik Pieszy oraz Kierowca samochodu)

Czy mogę się starać o odszkodowanie z OC samochodu sprawcy?

Prosze o odpowiedź

A czyją winę uznano w śledztwie? Piszesz, że kierowca był niewinny? Ale czy orzeczono winę ojca?

Co orzekła komisja BHP? Wypadek przy pracy na pewno tylko pytanie czy z winy ojca? Jeśli tak to z ZUS też nici

NIc nie orzeczono, żadnej winy - wypłata z ZUS już została udzielona - Winy Ojca nie ma Ale i sprawca nie został skazany... ponieważ śledztwo zostało umorzone z braku znamion czynu wzbronionego zgodnie z oskarżeniem.

• 2 weeks later...

Istotna jest tutaj odpowiedź na 3 pytania:

1. czym zajmowała się firma w której tato pracował, tj czy była wprowadzana w ruch za pomocą sił przyrody

2. co stwierdzono w protokole bhp

3. tresc uzasadnienia postanowienia o umorzeniu