Mirdon Opublikowano 6 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 Witam! Pod koniec maja pewien Pan najechał na tył mojego auta. Ponieważ śpieszył się na ślub, zgodziłem się na oświadczenie, które zawierało: dane kontaktowe i numerów dokumentów, datę, godzinę, adres zdarzenia i zdanie "najechanie na tył pojazdu". Po oględzinach Hestia zażądała od sprawcy opisu zdarzenia, ale ze sprawcą nie ma żadnego kontaktu. Pod koniec sierpnia miną 3 m-ce i Hestia odmówi wypłaty odszkodowania. Co robić? Czy jest sens zawiadamiać policje? Czy trzeba się szykować na Sąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbara79 Opublikowano 6 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 Witam.Jeśli Pan ma dane sprawcy kolizji proszę spróbować sam z nim się skontaktować . Od decyzji Hestii może się pan odwołać. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirdon Opublikowano 6 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 Bardzo dziękuję za Odp. Problem w tym że Pan sprawca nie odbiera ode mnie telefonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbara79 Opublikowano 8 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2011 Witam.Proszę spróbować zgłosić to na policji.Powodzenia.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 9 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2011 Mirdon wrote:Witam! Pod koniec maja pewien Pan najechał na tył mojego auta. Ponieważ śpieszył się na ślub, zgodziłem się na oświadczenie, które zawierało: dane kontaktowe i numerów dokumentów, datę, godzinę, adres zdarzenia i zdanie "najechanie na tył pojazdu". Po oględzinach Hestia zażądała od sprawcy opisu zdarzenia, ale ze sprawcą nie ma żadnego kontaktu. Pod koniec sierpnia miną 3 m-ce i Hestia odmówi wypłaty odszkodowania. Co robić? Czy jest sens zawiadamiać policje? Czy trzeba się szykować na Sąd?1) Trzeba przeanalizować podstawy odmowy wypłaty świadczenia i wówczas składać ewentualnie odwołanie z sądem włącznie;2) Pkt 1;3) Tak- wykroczenie przedawnia się dopiero po roku od momentu jego popełnienia, a jeżeli w tym okresie wszczęto postępowanie, karalność wykroczenia ustaje z upływem 2 lat od popełnienia czynu- podstawa prawna art. 45 § 1 k.w. Wówczas nie będzie żadnego problemu z uzyskaniem odszkodowania;4) Pkt 1 i 3. Warto zawiadamiać zawsze K.P. o zdarzeniu zaraz na miejscu wypadku. Chyba, że szkoda nie jest znaczna i sprawca płaci gotówką za szkody. W innych wypadkach jak widać mogą być problemy. Gdyby zaś byłą notatka policyjna takich problemów by nie było. Nic nie stoi w świetle prawa na przeszkodzie aby zawiadomić policję- a już tym bardziej jeśli jest oświadczenie sprawcy. Wówczas zostanie wezwany na K.P. i nie będzie unikał sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi