Mirdon Posted July 6, 2011 Share Posted July 6, 2011 Witam! Pod koniec maja pewien Pan najechał na tył mojego auta. Ponieważ śpieszył się na ślub, zgodziłem się na oświadczenie, które zawierało: dane kontaktowe i numerów dokumentów, datę, godzinę, adres zdarzenia i zdanie "najechanie na tył pojazdu". Po oględzinach Hestia zażądała od sprawcy opisu zdarzenia, ale ze sprawcą nie ma żadnego kontaktu. Pod koniec sierpnia miną 3 m-ce i Hestia odmówi wypłaty odszkodowania. Co robić? Czy jest sens zawiadamiać policje? Czy trzeba się szykować na Sąd? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barbara79 Posted July 6, 2011 Share Posted July 6, 2011 Witam.Jeśli Pan ma dane sprawcy kolizji proszę spróbować sam z nim się skontaktować . Od decyzji Hestii może się pan odwołać. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mirdon Posted July 6, 2011 Author Share Posted July 6, 2011 Bardzo dziękuję za Odp. Problem w tym że Pan sprawca nie odbiera ode mnie telefonu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barbara79 Posted July 8, 2011 Share Posted July 8, 2011 Witam.Proszę spróbować zgłosić to na policji.Powodzenia.Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szkoda Posted July 9, 2011 Share Posted July 9, 2011 Mirdon wrote:Witam! Pod koniec maja pewien Pan najechał na tył mojego auta. Ponieważ śpieszył się na ślub, zgodziłem się na oświadczenie, które zawierało: dane kontaktowe i numerów dokumentów, datę, godzinę, adres zdarzenia i zdanie "najechanie na tył pojazdu". Po oględzinach Hestia zażądała od sprawcy opisu zdarzenia, ale ze sprawcą nie ma żadnego kontaktu. Pod koniec sierpnia miną 3 m-ce i Hestia odmówi wypłaty odszkodowania. Co robić? Czy jest sens zawiadamiać policje? Czy trzeba się szykować na Sąd?1) Trzeba przeanalizować podstawy odmowy wypłaty świadczenia i wówczas składać ewentualnie odwołanie z sądem włącznie;2) Pkt 1;3) Tak- wykroczenie przedawnia się dopiero po roku od momentu jego popełnienia, a jeżeli w tym okresie wszczęto postępowanie, karalność wykroczenia ustaje z upływem 2 lat od popełnienia czynu- podstawa prawna art. 45 § 1 k.w. Wówczas nie będzie żadnego problemu z uzyskaniem odszkodowania;4) Pkt 1 i 3. Warto zawiadamiać zawsze K.P. o zdarzeniu zaraz na miejscu wypadku. Chyba, że szkoda nie jest znaczna i sprawca płaci gotówką za szkody. W innych wypadkach jak widać mogą być problemy. Gdyby zaś byłą notatka policyjna takich problemów by nie było. Nic nie stoi w świetle prawa na przeszkodzie aby zawiadomić policję- a już tym bardziej jeśli jest oświadczenie sprawcy. Wówczas zostanie wezwany na K.P. i nie będzie unikał sprawy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts