Jump to content
Forum Odszkodowania

Pęknięta szyba czołowa - likwidacja z AC - co dalej z ubezpieczeniem

Recommended Posts

Witam.

Pojawiły się przymrozki i przedwczoraj rano, w rogu szyby pod piórem wycieraczki, zauważyłem 10cm pęknięcie (dzisiaj ma już 15cm :( ).

Początkowo się załamałem, ale później zadzwoniłem do PZM gdzie mam pakiet OC+AC+NNW, a tam mila pani poinformowała mnie, że oczywiście AC pokrywa uszkodzenia szyb - co mnie w sumie zaskoczyło i oczywiście ucieszyło.

Wypełniłem formularz online i już jestem umówiony na oględziny z rzeczoznawcą na przyszły tydzień.

Wszystko wskazuje, że sprawę uda się zamknąć pozytywnie (koszt likwidacji szkody szacuję na 500-1000pln).

Moje pytanie do Was to: co się stanie dalej z moim ubezpieczeniem (to 5-ty m-c od wykupienia), zapewne wszystkie postanowienia ubezpieczenia powinny pozostać bez zmian do końca ważności umowy - tak mniemam; i czy za taką "drobnostkę" jak pęknięta szyba mogą mi później, przy przedłużaniu, polecieć jakieś zniżki?

Pozdrawiam.

Mogą.

UUtrata zniżki nie zalezy od wielkości szkody, tj. kwoty odszkodowania.

Wiele firm (PZU, WARTA, LINK4) ma dodatkowe ubezpieczenie szyb za kilkadziesiąt złotych, aby w takich przypadkach nie korzystać z ac i zniżek nie tracić.

Właśnie tego się obawiam, że wyjdę na tym jak Zabłocki na mydle.

PZM zapłaci mi za szybę i wymianę, a potem potrąci sobie przy następnej umowie:(.

Muszę to jeszcze dobrze przemyśleć.

PS - czy ja ponoszę jakieś koszty w związku z przyjazdem do mnie rzeczoznawcy?

• 4 weeks later...

Już po sprawie, więc skoro założyłem temat to go dokończę.

A zatem wszystko pięknie ładnie: miła obsługa, dobry kontakt i dość szybki przyjazd rzeczoznawcy (trochę opóźniony z uwagi na święta i nieprzejezdne drogi po ataku zimy), szyba oczywiście zakwalifikowana do wymiany, jednak w świetle przeprowadzonych czynności ustalono, że pęknięcie było samoistne (co jest prawdą, żadnych czynników zewnętrznych jak stłuczka, kamień, ptak itp.) a tego nie obejmuje polisa.

Zatem jeśli komuś się coś takiego przytrafi w przyszłości to przed przyjazdem rzeczoznawcy... kamyk w rękę i do dzieła :) - żartowałem oczywiście.

Pozdrawiam.

Ps.: specjalnie nie żałuję odmowy wypłaty bo by mi pewnie później potrącili zniżki.

pęknięcia przy krawędzi szyby mogą równie dobrze nie posiadać rzadnych odprysków pomimo, że przyczyna jest zewnętrzna. Wystarczy uderzenie w listwę krawędzi szyby, aby nie pozostawić żadnego śladu, a pęknięcie się pojawi. I to często dopiero po kilku, kilkunastu godzinach. Jeśli uderzenie będzie ubłym przedmiotem, też odprysk może się nie pojawić. Dostałeś odmowę, bo pewne sam w zgłoszeniu napisałeś, że to pewnie z mrozu i poszli za ciosem

• 10 years later...
Cześć. Jadąc drogą krajową do rodziny w zeszły weekend mijałem się na drodze z innym pojazdem. Na drodze chyba musiał leżeć kamień i tamten samochód najeżdżając na niego wzbił go w górę i kamień uderzył w moją szybę czołową. Zrobiła się mała dziura i widać pęknięcie. Mam ubezpieczenie AC. Czy należy mi się odszkodowanie z tego tytułu? Mam względnie nowy samochód więc zależy mi na wymianie w serwisie. Będę wdzięczy za informację, czy warto z taką niewielką szkodą zgłaszać się do ubezpieczyciela AC.

Witaj,

polisy AC są bardzo różne - każdy ubezpieczyciel ma wiele różnych wariantów, więc tak naprawdę wszystko zależy od rodzaju zawartej umowy. Nie mogę więc udzielić odpowiedzi TAK lub NIE na zadane pytanie. Radzę odnaleźć umowę i przeczytać jej warunki i sprawdzić, czy np. nie ma informacji o wkładzie własnym albo franszyzie redukcyjnej. Warto poczytać więcej o pułapkach ubezpieczyciela w umowie AC. Trzeba też zweryfikować, czy umowa gwarantuje też ochronę szyb. Radzę też sięgnąć do Ogólnych Warunków Ubezpieczenia Autocasco i sprawdzić zawarte tam zapisy dotyczące szkody częściowej.

Większość polis AC może być zawarta na wariant kosztorysowy lub serwisowy. Kosztorysowy pozwala na uzyskanie odszkodowania wyliczonego przez ubezpieczyciela a serwisowy na naprawę w ASO na fakturę. Polecam artykuł odnośnie tego, jak wybrać dobrą i korzystną polisę AC. Trzeba więc sprawdzić, czy umowa obejmie wymianę szyby w ASO. Radzę po prostu zgłosić się do ubezpieczyciela, zgłosić szkodę i zapytać o możliwość naprawy.

W razie dalszych pytań proszę o kontakt poprzez zgłoszenie albo odpowiedź na forum.

Pozdrawiam,

Izabela