rwand Posted January 2, 2010 Share Posted January 2, 2010 Witam.jakiś czas temu uległem wypadkowi, czego skutkiem było przecięcie nerwu pośrodkowego, tętnicy promieniowej i uszkodzenie wszystkich zginaczy palców. Od razu po wypadku miałem operacje i na razie rękę mam jeszcze w gipsie. Nie mam czucia w kciuku, palcu wskazującym i środkowym.Co mam zrobić aby ręka wróciła do jak najlepszej sprawności? gdzie mogę się jeszcze zgłosić? jakie ćwiczenia mam wykonywać?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KamKam Posted January 3, 2010 Share Posted January 3, 2010 Witam.Jak rozumiem gips jest efektem końcowym pracy lekarzy. Co konkretnie robili?Nerwy "lubią ciepło", stąd przypadkiem nie wyziębiaj tej ręki. Brak czucia wynika z problemu z nerwem pośrodkowym. Uszkodzenie wszystkich zginaczy, czyli rozumiem brak możliwości zgięcia palców. Czy były też złamane? Opisz dokładniej.Póki nie wgoi się rana ( przynajmniej początkowa faza) po operacji nie wskazane jest żadne dłubania i kombinowania z tą ręką Jakie miasto? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rwand Posted January 4, 2010 Author Share Posted January 4, 2010 KamKam wrote:Witam.Jak rozumiem gips jest efektem końcowym pracy lekarzy. Co konkretnie robili?Nerwy "lubią ciepło", stąd przypadkiem nie wyziębiaj tej ręki. Brak czucia wynika z problemu z nerwem pośrodkowym. Uszkodzenie wszystkich zginaczy, czyli rozumiem brak możliwości zgięcia palców. Czy były też złamane? Opisz dokładniej.Póki nie wgoi się rana ( przynajmniej początkowa faza) po operacji nie wskazane jest żadne dłubania i kombinowania z tą ręką Jakie miasto?Tak, gips założono mi od razu po operacji, w której szyto ścięgna zginaczy głębokich palców oraz nerwu pośrodkowego. Palce nie uległy złamaniu ale mam w nich bardzo ograniczone zakresy ruchu. Najgorzej jest z kciukiem, palcem wskazującym i środkowym, bo nie mam w nich czucia i są największe problemy manualne. Mieszkam w Węgorzewie, a leczony byłem w Giżycku(Mazury). Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dawidbusa Posted July 23, 2010 Share Posted July 23, 2010 mam bardzo podobny uraz skontaktuj sie ze mna Witam.Jestem po wypadku, szyba przecioła mi reke.operacja odbyła sie 18.07.2010Rozppoznanie : rana cieta przedramienia prawego z uszkodzeniem nerwu lokciowego,tetnicy lokciowej,zginacza łokciowego nadgarstka,zginacza powierzchniowego i głebokiego palca IV,czesciowym uszkodzeniem zginaczy palca III. (pisze wszystko jedna reka-lewa) Moje pytania: czy odzyskam sprawnosc reki?? jak dlugo to trwa??kiedy poczuje małego palca??(szyty nerw był) jak dlugo on sie zrasta??kiedy zejdzie mi obrzeg po operacji?? czy normalna ta reka bedzie jak poprzednio?? prosze o kontakt gg 4655090 tel 787498906 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts