Pomoc dla poszkodowanego w wypadku samochodowym

Założył wiolah83, 13 stycznia 2010 · 311 wyświetleń

wiolah83

Witam Serdecznie!

Mój narzeczony miał wypadek w 1994 roku, doznał poważnych urazów głowy, był ok tygodnia nie przytomny - był pasażerem.

Ponieważ samochód nie posiadał OC - dostaje rente wyrównawczą z Ubezpieczonego Funduszu Gwarancyjnego ( 2500 zł kwartalnie).Dostał 23000 tysiące odszkodaowania w 1998 roku ( nic nie podpisywał, oprócz tego ma rentę z Zus-u ( 460 zł). W chwili wypadku miał 17 lat, musiał przerwać naukę. Jest pod stałą kontorolą lekarską ( neurologa, psychologa i psychiatry), ma wielkie problemy z pamięcią, cierpi na częste bóle głowy, w 2002 roku doszedł kręgosłup i wielkie utrudnienia z UFG. Byliśmy u prawników ale sprawa podobno się przedawniła ( bo na zgłoszenie szkody jest tylko 10 lat). Bardzo proszę o jaką kolowiek poradę i pomoc co możemy jeszcze zrobić bo nie mieści mi się w głowie że nic nie da się już zrobić i takich ludzi zostawia się samych sobie. To chore przepisy, najpierw jest strach czy ktoś przeżyje, czy da się uratować, potem jest rehabilitacja i dochodzenie do normalnego życia i szara rzeczywistość bo kogo stać na prawnika, skąd zwykli ludzie mają znać przepisy prawa? Bardzo proszę o pomoc- pozdrawiam

andrzejgryczka
W mojej ocenie możecie wystąpić o weryfikację świadczenia rentowego na podstawie art. 907 k.c. i nie ma mowy o żadnym przedawnieniu. Poza tym jeśli ostatnia decyzja była w 1998 r. to od niej należy liczyć nowy termin przedawnienia. Biorą pod uwagę zmianę przepisów z 2007 r. raczej nie doszło do przedawnienia, ale zaznaczam że jest to opinia tylko na podstawie opisanego przez Panią stanu. Żeby napisać więcej potrzebowałby dokładnej informacji.