Jump to content
Forum Odszkodowania

Złamanie nogi w mieście!

Jamoniska
 Share

Recommended Posts

Witam serdecznie. Złamałam nogę,poślizgnęłam się na oblodzonym chodniku w centrum miasta..noga ma złamanie kości strzałkowej prawej.Proszę o poradę i i co w takim wypadku zrobić.Dodam,że pracuję i jestem ubezpieczona w Pzu.Czy domagać się odszkodowania z Urzędu miasta?? i w jaki sposób to zrobić,gdzie skierować pismo i skąd wziąśc wniosek takowy..

Z góry bardzo dziękuje.Monika

W praktyce dochodzenie roszczeń nie jest proste. Czy byli świadkowie zdarzenia? Czy została wezwana straż miejska? Wskazane są dokumenty medyczne potwierdzające skutki w postaci uszczerbku na zdrowiu. Podmiotem odpowiedzialnym jest zarządca drogi, który z reguły posiada stosowne ubezpieczenie. Im więcej zgromadzi Pani dokumentów (recepty, skierowania do lekarza, Rtg itp.), tym większe szanse na odszkodowanie adekwatne do zaistniałej szkody. W kwestii samych roszczeń należy zaznaczyć, iż obejmują one nie tylko obrażenia cielesne, ale również takie czynniki (zgodnie z obowiązującą linią orzecznictwa SN) jak np.: pogorszenie samopoczucia, zmiana dotychczasowego stylu życia, rezygnacja z rozrywek, czy wiek.

Czy jest jakiś odpowiedni wniosek ,pismo żeby przedstawić to zdarzenie??W jaki sposób ustalić kto jest zarządcą owego chodnika?? I czy suma odszkodowania zależna jest ode mnie,czy ustala to inna osoba...

Niestety nie posiadam zdjęć miejsca wypadku,natomiast była przy tym moja siostra i Pan taksówkarz ,który odwiózł mnie do szpitala.Czy sami świadkowie to wystarczający dowód??

Oczywiście posiadam zdjęcie złamania oraz karte informacyjną ze szpitala..

Witaj ! Jeśli chodzi o polisę w PZU to odszkodowanie otrzymasz za uszczerbek na zdrowiu , natomiast jeśli chodzi o odszkodowanie z Urzędu Miasta to może być trudniejsze , ponieważ powinna być wezwana na miejsce zdarzenia policja lub straż miejska . Sami świadkowie mogą nie wystarczyć . Spróbuj się udać do Urzędu i zapytaj o odszkodowanie. Zazwyczaj chodniki należą do Urzędu Miasta lub Gminy ale ostatnio odpowiedzialność za odśnieżanie spada na lokatorów domów . Jeśli to było przy kamienicy to i tak odpowiedzialność bierze Urząd Miasta.