le0nek Posted January 10, 2010 Share Posted January 10, 2010 Miałem kolizję samochodową, uderzył we mnie samochód nie z mojej winy.Mój samochód był dostawczy i miałem go na firmę. Kilka dni musiałem go naprawiać, a na mojej trasie jeździła wynajęta osoba swoim samochodem, która wystawi mi fakturę. Czy jest szansa, że ubezpieczyciel tego, który spowodował szkodę(lub ktokolwiek inny) zwróci mi pieniądze??Jeśli tak, to jakie pismo wystosować i do kogo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bochenek Posted January 10, 2010 Share Posted January 10, 2010 a to jeszcze zalezy jaka bedzie faktura:)Generalnie masz obowiązek minimalizwoac straty.Wiec jesli faktura bedzie przykladowo na 10.000 a auto zastepcze mialbys za 5.000, to ubezpieczalnia moze stwarzac problemy - calkiem zreszta slusznie:))) Ale tak mozemy sobie gdybac.Skseruj zaswiadczenie o prowadzonej dzialalnosci gospodarczej i ze autko jest wpisane na liste srodkow trwalych, nastepnie zalacz fakrure za usluge i krotki opis sytuacji - to wszystko.Nie musisz zadnych dziwnych podstaw prawnych, czy przepiswac calego kodeksu cywilnego:)) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts