Jump to content
Forum Odszkodowania

Drzewo spadło na smochód

lopek6
 Share

Recommended Posts

Gdy wracałem do domu póżnym wieczorem minąłem się z samochodem nadjężdzającym z przeciwnej strony. Tuż po minięciu się włączyłem długie światła i ujrzałem przed sobą konary drzewa. Nacisnąłęm odruchowo hamulec lecz prawie w tym samym czasie konary drzewa uderzyły w samochód zarysowując maskę,wybijając szybe czołową, oraz wgniecając dach razem ze słupkiem. Będąc już po drugiej stronie drzewa zjechałem na pobocze i włączyłem awaryjne . Pień drzewa (sosny) zawisł nad drogą na wys. ok. 1.7 m. co zapobiegło większemu uszkodzeniu auta . Policja sporządziła notatkę .Czy możliwe jest uzyskać odszkodowanie od zarządu dróg przy dzisiejszej biurokracji. Mam tylko OC i NW. W chwili zdarzenia nie było silnego wiatru, również nie padał śnieg a pokrywa śnieżna nie przekraczała nawet 20cm.

Odpowiedź

Roszczenie trzeba kierować do zarządcy drogi. W praktyce uzyskanie świadczenia pieniężnego jest trudne. Podpowiadam skorzystanie z pomocy z rzeczoznawcy.

Byłem u rzeczoznawcy poinformował mnie że jeżeli złoże wniosek o odszkodowanie i Zarząd Dróg poczuje się do tego by mi je przyznać to ubezpieczalnia wysle swojego rzeczoznawcę który oszacuje szkodę. Więc może lepiej narazie samemu nie wydawać kasy na rzeczoznawcę i nie naprawiać?