Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

wypadek przy pracy, odszkodowanie z zus

manuuu
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Pracuję jako kierowca dostawca na skuterze w pewnej restauracji. Jestem zatrudniony na umowę o pracę. W listopadzie uległem wypadkowi drogowemu. Leżałem dwa tygodnie w szpitalu z obrażeniami całego ciała, m.in. złamanie miednicy, złamanie wyrostka poprzecznego kręgosłupa, odma opłucnowa, złamanie żeber, mostka. Zebrała się komisja powypadkowa w pracy i w protokole powypadkowym, wypadek mój został uznany za wypadek przy pracy. Jestem na zwolnieniu lekarskim do dziś. I pewnie będę jeszcze do końca lutego minimum.

Moje pytania:

1-Czy należy mi się jednorazowe odszkodowanie z ZUS?

2-Czy będę mógł się o nie ubiegać po 4 miesiącach zwolnienia L4, czy muszę być na L4 minimum 6 miesięcy?

3-Jak to jest z tym długotrwałym uszczerbkiem na zdrowiu? Bo skoro po 4 miesiacach dostane papier o zakończeniu leczenia, to chyba nie znaczy ze miednica jest juz zrośnięta w 100% i jest zdrowa jak przed wypadkiem? Tak samo z kręgosłupem.

W pracy jest już kierowca na moje miejsce, więc pewnie po powrocie z L4 wylecę.

4-Czy w takim wypadku moge się ubiegac o jednorazowe odszkodowanie nie bedac juz zatrudnionym w tej firmie?

Bardzo proszę o odpowiedz i z góry dziękuję,

pozdrawiam

manuuu wrote:
1-Czy należy mi się jednorazowe odszkodowanie z ZUS?
Tak
manuuu wrote:
2-Czy będę mógł się o nie ubiegać po 4 miesiącach zwolnienia L4, czy muszę być na L4 minimum 6 miesięcy?
O odszkodowanie można się starać po zakończeniu leczenia i rehabilitacji. Do wniosku o skierowanie do lekarza orzecznika ZUS musi być dołączone zaświadczenie o stanie zdrowia N9 wypełnione przez lekarza prowadzącego leczenie. W zaświadczeniu musi być wpisane, że leczenie i rehabilitację zakończono.
manuuu wrote:
3-Jak to jest z tym długotrwałym uszczerbkiem na zdrowiu? Bo skoro po 4 miesiacach dostane papier o zakończeniu leczenia, to chyba nie znaczy ze miednica jest juz zrośnięta w 100% i jest zdrowa jak przed wypadkiem? Tak samo z kręgosłupem.
Za stały uszczerbek na zdrowiu uważa się takie naruszenie sprawności organizmu, które powoduje upośledzenie czynności organizmu nierokujące poprawy.
Za długotrwały uszczerbek na zdrowiu uważa się takie naruszenie sprawności organizmu, które powoduje upośledzenie czynności organizmu na okres przekraczający 6 miesięcy, mogące ulec poprawie
manuuu wrote:
4-Czy w takim wypadku moge się ubiegac o jednorazowe odszkodowanie nie bedac juz zatrudnionym w tej firmie?
Tak

Dz.U.09.167.1322 USTAWA z dnia 30 października 2002 r.o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych.
Dz.U. 02.234.1974 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ w sprawie szczegółowych zasad orzekania o stałym lub długotrwałym uszczerbku na zdrowiu, trybu postępowania przy ustalaniu tego uszczerbku oraz postępowania o wypłatę jednorazowego odszkodowania.

Dziękuję za odpowiedz.

Mam jeszcze pytanie co do zasiłku chorobowego z ubezpieczenia wypakowego.

W protokole powypadkowym w punkcie gdzie jest mowa o naruszeniu zasad dotyczących zdrowia i życia i rażącym niedbalstwie lub naruszeniu jakichś przepisów (coś takiego) mam zapis, że "nie stwierdzono" tzn. że wypadek nie był z mojej winy.

Jednak na policji nie mają pojęcia i biorą pod uwagę fakt, że ja mogłem być sprawcą wypadku. Jak na razie mam wezwanie na jutro w charakterze świadka. Czy jeśli zrobią ze mnie sprawcę wypadku, to czy ZUS może mi odmówić wypłaty zasiłku i ubezpieczenia jednorazowego?

Pytam, ponieważ dzis dostałem z ZUSu pismo, żeby zakład pracy dostarczył karte od pogotowia z dnia wypadku i PISMO Z POLICJI. Czy jeśli w tym piśmie będzie, że jednak jestem sprawcą, a w protokole jest, że nie stwierdzono naruszenia przepisów (w tym wypadku ruchu drogowego), to ZUS wypłaci zasiłek, czy tez nie?

Pozdrawiam

manuuu wrote:
Dziękuję za odpowiedz.
Mam jeszcze pytanie co do zasiłku chorobowego z ubezpieczenia wypakowego.
W protokole powypadkowym w punkcie gdzie jest mowa o naruszeniu zasad dotyczących zdrowia i życia i rażącym niedbalstwie lub naruszeniu jakichś przepisów (coś takiego) mam zapis, że "nie stwierdzono" tzn. że wypadek nie był z mojej winy.
Jednak na policji nie mają pojęcia i biorą pod uwagę fakt, że ja mogłem być sprawcą wypadku. Jak na razie mam wezwanie na jutro w charakterze świadka. Czy jeśli zrobią ze mnie sprawcę wypadku, to czy ZUS może mi odmówić wypłaty zasiłku i ubezpieczenia jednorazowego?
Pytam, ponieważ dzis dostałem z ZUSu pismo, żeby zakład pracy dostarczył karte od pogotowia z dnia wypadku i PISMO Z POLICJI. Czy jeśli w tym piśmie będzie, że jednak jestem sprawcą, a w protokole jest, że nie stwierdzono naruszenia przepisów (w tym wypadku ruchu drogowego), to ZUS wypłaci zasiłek, czy tez nie?
Pozdrawiam
Jesli policja stwierdzi, że Ty byłeś sprawcą wypadku, to obawiam sie, że mimo iż wprotokole jest stwierdzenie o braku rażącego niedbalstwa nie otrzymasz świadczeń powypadkowych.

Rozpatrywałam kiedys podobny przypadek i "mój poszkodowany" niestety ale nic nie otrzymał z ZUS .

Artur1 wrote:
Ty na tym etapie nie jesteś stroną dla ZUS. To pismo dotyczy towojego pracodawcy. Zakładam, że ZUS wystapił o potwierdzenie zdarzenia .
czyli po prostu chodzi o potwierdzenie przez policję, że takie zdarzenie miało miejsce?
w sumie byłoby możliwe, bo w protokole jest, że wypadek przy pracy zgłosił "funkcjonariusz policji"

behapówka wrote:
Jesli policja stwierdzi, że Ty byłeś sprawcą wypadku, to obawiam sie, że mimo iż wprotokole jest stwierdzenie o braku rażącego niedbalstwa nie otrzymasz świadczeń powypadkowych.

Rozpatrywałam kiedys podobny przypadek i "mój poszkodowany" niestety ale nic nie otrzymał z ZUS .
a czy jest możliwe, że ZUS chce jedynie pisma, że taki wypadek drogowy miał w ogóle miejsce?