Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Wypadek w pracy poparzenie

Sebastianmz
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie

Mam taka sprawę wypadku mojej mamy ,wszyscy jej mówią ,ze pracodawca postąpił źle ,nie znam się na tym więc pozwoliłem sobie zapytać Państwa .

Przejdę wiec do rzeczy.

Moja mam dnia 17 października 2009r miała wypadek w pracy,w protokole jest napisane tak:Podczas wymiany frytury we frytkownicy,naczynie wysunęło się z rąk i doszło do wylania się gorącego oleju na stopy poszkodowanej.Poszkodowana miała na sobie gumowe rękawice ochronne.Poszkodowana natychmiast zaczęła polewać poparzone miejsca zimna wodą,następnie została przewieziona do szpitala,gdzie lekarz stwierdził poparzenia I i II stopnia.Poszkodowana posiada aktualne badania lekarskie i szkolenia BHP."

Dalej jest napisane,przyczyna wypadku :

"Przyczyną wypadku było brak zachowania należytej uwagi podczas wymiany frytury w frytkownicy.Podczas wymiany tłuszczu frytkownica powinna być wystudzona ."

Nie wiem czy podałem wystarczającą ilość danych potrzebnych do ekspertyzy,jeżeli będzie coś jeszcze trzeba,to dopisze .

Sprawa na dzień dzisiejszy wygląda tak:zakład (prywatna firma) uznał ze odszkodowanie nie należy się z powodu niezachowania ostrożności podczas pracy

Moje pytanie :czy moja mama ma szanse dostać odszkodowanie z ZUS a pracodawca tym protokołem tylko mydli oczy zeby ZUS nie wypłacił odszkodowania ,które w moim odczuciu się należy( 3 miesiące na zwolnieniu,wizyty u chirurga prześwietlenia )

Co państwo o tym sadzicie ,proszę o porady .

Pozdrawiam

Aby można było pozbawić poszkodowanego jednorazowego odszkodowania musi być mu przypisana wyłączna wina za spowodowanie wypadku lub rażące niedbalstwo.

Dlatego proszę sprawdzić, co jest napisane w pkt.5 protokołu powypadkowego.

Dalej czy mama była przeszkolona na stanowisku pracy i potwierdziła to na piśmie oraz czy była zapozna z instrukcją stanowiskową ( instrukcja bezpiecznego wykonywania pracy). Czy została zapoznana z oceną ryzyka zawodowego na swoim stanowisku i czy potwierdziła to podpisem. Czy otrzymała od pracodawcy obuwie odpowiednie do pracy, którą wykonywała

Dziękuje za odpowiedz

Punkt 5: Ustalono następujące przyczyny wypadku :

"Przyczyną wypadku było brak zachowania należytej uwagi podczas wymiany frytury w frytkownicy.Podczas wymiany tłuszczu frytkownica powinna być wystudzona"

-stwierdzono nieprzestrzeganie przez pracodawce następujących przepisów prawa pracy, a w szczególności przepisów i zasad bezpieczeństwa i higieny pracy lub innych przepisów dotyczących ochrony życia i zdrowia (wskazać dowody) :

NIE STWIERDZONO

-stwierdzono, ze wyłączną przyczyna wypadku było naruszenie przez poszkodowanego pracownika następujących przepisów dotyczących ochrony życia i zdrowia ,spowodowane przez niego umyślnie lub wskutek rażącego niedbalstwa (wskazać dowody) :

NIE STWIERDZONO

-stwierdzono stan nietrzeźwości ...

NIE STWIERDZONO

Mama nie była przeszkolona na stanowisku pracy,nic niepodpisywała takiego oraz nie była zapoznana z instrukcja stanowiskową .Nie została zapoznana z ocena ryzyka i nie potwierdzała tego podpisem .

Nie otrzymała od pracodawcy żadnego ubrania(buty ,fartuch itp.) wszystko musi kupować z własnych pieniędzy (po kuchni zawsze chodziła w klapkach ).Pani z BHP powiedziała jej że ona wie jak się "u was" pracuje na kuchni ,ze nie maja obuwia ochronnego .

Sebastianmz wrote:
-stwierdzono nieprzestrzeganie przez pracodawce następujących przepisów prawa pracy, a w szczególności przepisów i zasad bezpieczeństwa i higieny pracy lub innych przepisów dotyczących ochrony życia i zdrowia (wskazać dowody) :
NIE STWIERDZONO

Mama nie była przeszkolona na stanowisku pracy,nic niepodpisywała takiego oraz nie była zapoznana z instrukcja stanowiskową .Nie została zapoznana z ocena ryzyka i nie potwierdzała tego podpisem .
Nie otrzymała od pracodawcy żadnego ubrania(buty ,fartuch itp.) wszystko musi kupować z własnych pieniędzy (po kuchni zawsze chodziła w klapkach ).Pani z BHP powiedziała jej że ona wie jak się "u was" pracuje na kuchni ,ze nie maja obuwia ochronnego .
Jedno zaprzecza drugiemu. Mama nie była przeszkolona, nie otrzymała odzieży, nie była zapoznana z instrukcją i oceną ryzyka i nie stwierdzono zaniedbań ze strony pracodawcy. Coś ta pani od bhp chyba sie zagalopowała.
Sebastianmz wrote:
-stwierdzono, ze wyłączną przyczyna wypadku było naruszenie przez poszkodowanego pracownika następujących przepisów dotyczących ochrony życia i zdrowia ,spowodowane przez niego umyślnie lub wskutek rażącego niedbalstwa (wskazać dowody) :
NIE STWIERDZONO

-stwierdzono stan nietrzeźwości ...
NIE STWIERDZONO
Po zakonczeniu leczenia i rehabilitacji ( jesli rehabilitacja była) mama powinna napisać pismo do pracodawcy z prośbą o skierowanie do lekarza orzecznika w celu określenia % uszczerbku na zdrowiu i wypłaty jednorazowego odszkodowania.
Do pisma trzeba dołaczyć zaświadczenie o stanie zdrowia N9, wypełnione przez lekarza leczącego mamę.
Pismo i N9 prosze zlożyć w sekretariacie firmy albo pani od bhp za potwierdzeniem odbioru.
Pracodawca po otrzymaniu mamy pisma wyśle dokumentację powypadkową do ZUS. Z ZUS mama otrzyma na adres domowy wezwanie aby stawiła się do lekarza orzecznika, który okresli % uszczerbek na zdrowiu.

Jesli pracodawca mamy będzie dalej wymyślał, że odszkodowanie sie nie należy, mama może sama złożyć w ZUS.
dokumenty o odszkodowanie.

• 10 lat później...
Witam serdecznie. Moja żona pracuje w restauracji jako kelnerka. Musiała iść na kuchnię po przygotowane potrawy i jedna z kucharek niosła garnek z wrzącą zupą, potknęła się i wylała ją, niestety częściowo na nogi mojej żony. Poparzenia są w okolicy łydek i stóp ale są głębokie i poważne. Prawdopodobnie zostaną blizny. Czy żona może się starać o odszkodowanie z ZUS i z OC pracodawcy?

Witam serdecznie,

z Pana opisu wynika, że zdarzenie było nieszczęśliwym wypadkiem nie wynikającym z jakiegokolwiek zaniedbania pracodawcy, tak więc nie ma możliwości uzyskać odszkodowania z OC pracodawcy. Pana żona może starać się o odszkodowanie z ZUS po wypadku. Procedura wygląda następująco:

- zgłoszenie szkody pracodawcy, który ma obowiązek sporządzić protokół BHP i zgłosić sprawę w ZUS,

- po zakończeniu leczenia i uzyskaniu druku OL-9 od lekarza składamy wniosek do ZUS o jednorazowe odszkodowanie,

- w ciągu 7 dni ZUS powinien zorganizować komisję lekarską, na której zostanie ustalony % uszczerbku na zdrowiu,

- poszkodowany ma 2 tygodnie na odwołanie od orzeczenia lekarza, jeśli się z nim nie zgadza,

- w przypadku przyjęcia orzeczenia ZUS wydaje decyzję do 14 dni, a potem wypłaca świadczenie do 30 dni.

Nie mogę Panu podpowiedzieć, jaki procent uszczerbku może być przyznany w przypadku Pana żony, bo zależy on od bardzo wielu czynników: powierzchni ciała objętej poparzeniem, głębokości oparzeń, leczenia, przebytych zabiegów, blizn oraz stanu zdrowia po zakończeniu leczenia.

Życzę dużo zdrowia i powodzenia dla żony. Polecam lekturę naszego Vademecum poszkodowanego po wypadku przy pracy - znajdą tam Państwo odpowiedzi na najczęściej zadawane przez poszkodowanych pytania.

Pozdrawiam,

Izabela