Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

co i jak po wypadku w ktorym bylam poszkodowanym przechodniem

daisy2007
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

We wrzesniu mialam wypadek komunikacyjny,gdzie bylam z dwoma corkami poszkodowanymi,a sprawca byl kierowca tira.Zostalysmy potracone na przejsciu dla pieszych,na zielonym swietle.Kiedy przechodzilismy najpierw uderzyl w wozek z mlodsza corka,przewrocil go prawie- na szczescie maz zapobiegl temu-to bylo z jednej strony pojazdu.Z drugiej uderzyl mnie w tyl plecow,upadlam ,potem wciagnal corke pod kola.

Wturlala sie,polozyla-przejechal nad nia zlaczeniem z naczepa,przy drugiej parze kol wczepila sie bluza kiedy probowala sie wydostac.Rozwalilam zamek,wyciagnelam corke spod tira i naciagnelam na siebie.Nie czekalam na karetke,tylko pojechalam ze swiadkiem wypadku.W szpitalu,z racji ze nie czekalam na owa karetke nie wykonano mi polowy badan i przeswietlen.

Po tygodniu dostalam sie dopiero do chirurga.Z przychodni odebrala mnie karetka z podejrzeniem zlamania L5,wstrzasu mozgu,oraz zlamaniu kregu w odc szyjnym. Badania wykazaly,ze mam skrecenie i naderwanie odc szyjnego,wysokosc trzonu L5 nizsza,ale jednoznacznych zlaman niewidac,stluczenia kolana,kostki.Oprocz tego od ponad mc zazywam srodki uspokajajace i mam podejrzenie uszkodzenie nerwu.

Corka starsza miala stlucznona reke prawa i biodro.Ma uraz powypadkowy,przyjmuje srodki przeciw lekowe. Mlodsza malutka miala krotki czas syndrom powypadkowy,po 3tyg zaczela spac po nocach jednak dalej sie boi samochodow.

Sprawa zostala umorzona,mimo ze wina zostala mu przyznana,PONIEWAZ BIEGLY STWIERDZIL ZE ZEZNANIA JAK I ZASWIADCZENIA LEKARSKIE WPLYNELY NA POLICJE ZA POZNO.nIE ZMIESCILAM SIE W TERMINIE 7DNI!!! .

Moje pytania:

Po pierwsze,czy jest sens odwolywania sie od decyzji bieglego ?

Po drugie,jezeli posiadam nr oc zarowno przodu jak i naczepy tira ,to czy prawda jest iz nie nalezy mi sie odszkodowanie oc z naczepy

Po trzecie jezeli maz na czas rekonwalescencji dostal przyznana opieke nad dziecmi,a posiada umowe o dzielo,to czy zostana zwrocone nam pieniazki ktore stracilismy.

Po czwarte w wyniku wypadku,zapisalam sie z opoznieniem do szkoly,w ktorej mam teraz spore zaleglosci,miedzy innymi spowodu lekow jakie przyjmuje mam problemy z koncentracja, czy moge ten fakt zamiescic w szkodach jakie ponioslam do odszkodowania?

Po piate w wyniku wypadku czy pieniadze za lakarstwa beda nam zwrocone,czy mozna rowniez zamiescic to do zwrotu ,czyli odszkodowania.

I ostatnie moje pytanie, uszczerbkami na zdrowiu jakie ponieslismy,sa praktycznie tylko na sferze psychicznej,szczegolnie jezeli chodzi o moje corki. Jaki przyblizony procent moze byc to, jezeli chodzi o odszkodowanie i czy wogole zdrowie psychiczne jest brane pod uwage przy obliczaniu sredniej.Dziekuje.

Witam,

odpowiadając na pytania, to:

- same wnioski opinii biegłego nie mogły być podstawą umorzenia sprawy. Jeśli zapadło postanowienie o umorzeniu to być może tylko dlatego, że sprawa zostanie rozpatrzona w trybie postepowania o wykroczeniach, nie zaś jako przestępstwo. Takie stanowisko miało by swoje uzasadnienie również w tym, że jak Pani napisała, wina kierowcy TIRa została stwierdzona. W mojej ocenie nie ma potrzeby odwoływania się do "decyzji" biegłego, bo to nie on lecz Prokuratura lub Policja wydaje ostateczne stanowisko w sprawie, a więc jeśli się od czegoś odwoływać to od stanowisk tych dwóch organów.

- rzeczywiście, jeśli pojazd ciągnący przyczepe spowoduje szkodę, to pomimo posiadania OC przez ten pojazd i przyczepę z osobna, odszkodowanie wypłacane jest z polisy pojazdu ciągnącego;

- jeśli udokumentowanie straconego dochodu męża jest możliwe to takie odszkodowanie w wysokości wynagrodzenia z tytułu umowy o dzieło winno być wypłacone;

- na zadośćuczynienie wpływają wszelkie okoliczności, które skutkują krzywdą poszkodowanego, a więc rownież i problemy osobiste itp.;

- jeśli zachorowanie na zapalenie oskrzeli można powiązać z wypadkiem to zwrot ceny lekarstw powinien nastąpić;

- ocena uszczerbku na zdrowiu w przypadku urazów psychicznych jest bardzo trudna, dlatego bez bliższego zapoznania się ze sprawą udzielenie odpowiedzi nie jest możliwe.