MSN Opublikowano 20 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Na początku stycznia w czasie pracy poślizgnąłem się na chodniku i upadając do uderzyłem prawą ręką o krawężnik. Na drugi dzień zgłosiłem sie do stacji pogotowia i po prześwietleniu założono mi szynę gipsową na złamany piąty pale prawej ręki. Zgłosiłem u pracodawcy wypadek przy pracy. Ze względu na sytuację w firmie nie poszedłem na zwolnienie lekarski ( gips ogranicza mi ruchy prawej ręki w jakimś stopniu ale trzy palce mam wolne i jakoś daję radę pracować ). Specjalista od BHP u mnie w firmie stwierdził że nie trzeba być na zwolnieniu lekarskim z powodu wypadku przy pracy aby ubiegać się o odszkodowanie z ZUS-u i PZU. Czy ma rację ????- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 20 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Tak, ale z ZUS o jednorazowe odszkodowanie możesz sie ubiegac pod warunkiem że zdarzenie to zostanie uznane jako wypadek przy pracy. Natomiast z PZU o jednorazowe odszkodowanie można się ubiegać bez względu na to czy jest to wypadek przy pracy nie nie.W obu przypadkach odszkodowanie dostaje się za uszczerbek na zdrowiu powstały w wyniku wypadku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi