Jump to content
Forum Odszkodowania

Pracodawca zignorował mój wypadek w drodze do pracy

5ak
 Share

Recommended Posts

W drodze do pracy uległam wypadkowi, zemdlałam wysiadając z kolejki w drodze do pracy.

Gdy dotarłam do sklepu nie byłam w stanie pracować i poprosiłam o dzień wolny. Udałam się do lekarza, który stwierdził rozległe potłuczenia barku i otrzymałam 2 dni zwolnienia (czwartek i piątek) sobota i niedziela miałam się kurować.

W poniedziałek wróciłam do pracy jednak nie czułam się dobrze, O wszystkim poinformowałam pracodawcę (juz w dniu wypadku).

Czy należy mi się jakieś odszkodowanie za ten wypadek? Nikt ze strony pracodawcy nie kontaktował się ze mną i udają, że zdarzenia nie było. Ja nadal czuje się poobijana, mam widoczne na barku i ramieniu sińce. Wypadkowi uległam dokładnie 7 dni temu.

Proszę o informację jak powinnam dalej postępować?

5ak wrote:
Czy należy mi się jakieś odszkodowanie za ten wypadek?
Jesli masz na mysli odszkodowanie z ZUS, to niestety nie należy się, poniewaz od 2003r. ZUS za wypadki w drodze do pracy i z pracy do domu nie wypłaca odszkodowań. Jedynie świadczenie chorobowe jest płatne 100% podstawy wymiaru. ale zeby moglo być w takiej wysokości wyplacone musi byc sporządzona karta wypadku i uznany wypadek w drodze do pracy.
Od zawiadomienia o wypadku pracodawca ma 14 dni na sporzadzenie kary wypadku.

Możesz starać się o odszkodowanie z ubezpieczenia prywatnego jeśli takie opłacasz ( np. w PZU).

Powiadomiłam pracodawcę jednak mimo upływu czasu nikt do mnie nie odezwał się. Rozumiem że muszę, złożyć informację o wypadku na piśmie. Tylko nie mam świadków, jedynie zwolnienie lekarskie. Czy to są wystarczające dowody?

Na jakich pismach ma pisać o wypadku, czy wystarczy odręczna informacja. Znalazłam na allegro książkę o wypadkach pracowniczych, podobno jest dla pracodawców. Czy ktoś ją zna?

Dziennik Ustaw z 2002 r. Nr 237 poz. 2015

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ1) z dnia 24 grudnia 2002 r.

w sprawie szczegółowych zasad oraz trybu uznawania zdarzenia za wypadek w drodze do pracy lub z pracy, sposobu jego dokumentowania, wzoru karty wypadku w drodze do pracy lub z pracy oraz terminu jej sporządzania.

http://www.abc.com.pl/serwis/du/2002/2015.htm

Istotna jest tez przyczyna omdlenia.

Wypadek w drodze do pracy musi pod tym wzgledem spełniac podobne warunki jak wypadek przy pracy... Tzn. musi byc spowodowany przyczyna zewnetrzną.

Czy wiadomo co było przyczyna zemdlenia?