losum Posted July 9, 2011 Share Posted July 9, 2011 Jak w temacie, nie byłam uczniem w momencie śmierci. Gdy w sierpniu na skutek wypadku w pracy zmarł mój ojciec szkołe zaczełem od września. Moje pytanie, czy należy mi się jednorazowe odszkodowanie które wypłaca zus na podstawie składek wypadkowych??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szkoda Posted July 10, 2011 Share Posted July 10, 2011 Co do zasady należy się- no chyba, że ZUS udowodni winę lub niedbalstwo pracownika. Co ważne jednorazowe odszkodowanie należy się dla wszystkich członków rodziny zmarłego ubezpieczonego. Również należy się renta rodzinna dla członków rodziny zmarłego ubezpieczonego. Należy się również odszkodowanie z ubezpieczeń dobrowolych takich jak np. NNW, zwykle pracownicy wykupują takie polisy płacą określoną miesięczną składkę. Ewentualnie jeszcze odszkodowanie i zadośćuczynienie z polisy OC pracodawcy jeśli była wina lub zaniedbanie pracodawcy. Potrzebna jest dokładna znajomość i analiza sytuacji rodziny zmarłego jak i dokumentacji wypadkowej (okoliczności wypadku). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FastCo. Posted July 11, 2011 Share Posted July 11, 2011 Prawo do renty zależy od nauki i wieku oraz tego czy zmarły miałby uprawnienie do emerytury lub renty z tytułu niezdolności do pracy, czyli prościej miał wymagane prawem okresy składkowe. Wydaje się, że ten warunek został spełniony. Przy jednorazowym odszkodowaniu istotny jest wiek i również nauka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts