fugas761 Opublikowano 26 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2010 Witam Mam problem . Na terenie zakładu (po przekroczeniu bramy) gdy szedłem do pracy ,schodząc z wysokiego krawężnika na pasach skręciłem nogę (był świadek) . Zakład uznałto jako wypadek przy pracy. Kiedy zostały wysłane dokumenty do ZUS , zostałem powiadomiony o odmownej decyzji jednorazowego odszkodowania z tytułu wypadku przy pracy. Zus swa decyzje uzasadnia: " W myśl powołanego wyżej artykułu ustawy - za wypadek przy pracy uważa sie nagle zdarzenie wywołane przyczyna zewnętrzną powodującą uraz lub śmierć. Jak wynika z nadesłanej dokumentacji powypadkowej w dniu zdarzenia idac droga wewnętrzną w celu podjęcia pracy źle Pan stanął doznając urazu lewej nogi. W chwili wypadku nie świadczył Pan obowiązku pracy, w związku z tym nie uznaje sie zdarzenia z dnia .......... jako wypadek przy pracy." Co ja w takiej sprawie mogę zrobić ?Jak odpisać na ta decyzje?Czy ZUS ma racje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
griszo Opublikowano 2 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 Byłeś na terenie zakładu - czynności przez ciebie opisane są częścia pracy, pisz odwołanie, zwiazwek z pracą jest taki że dojście na stanowisko pracy jak i przebranie sa czynnościami przygotowawczo zakończeniowymi procesu pracy i nie można bez nich świadczyć pracy w miejscy wyznaczonym.Idąc tą logiką zusu np strażnik na bramie musiałby siedziec na tylku a jakby wyszedł na obchód to nie byłoby go w miejscu pracy czy jak?Odwołuj sie do Sądu - wygrasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 4 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 Popieram griszo. Jest duże prawdopodobieństwo, że wygrasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi