Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

kolizja z ubezpieczycielem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, pisze do państwa, gdyż mam problem z pokryciem kosztów kolizji przez ubezpieczyciela, w tym wypadki PZU. Chodzi mianowicie o to ze miałem kolizje samochodową z panem( sprawcą), który jest ubezpieczony w PZU. pan wszystko ładnie napisał w oświadczeniu, w którym się przyznaje do winy. Z tym też oświadczeniem udałem się do najbliższego oddziału PZU, w którym po dłuższej konwersacji z przedstawicielem tej placówki podjąłem decyzje, że samochód będę chciał naprawić w serwisie Audi. Uzyskałem potrzebne w tym celu zaświadczenie od PZU do serwisu, w którym to ubezpieczyciel zobowiązuje się do pokrycia naprawy. Jak się później okazało PZU prowadzi nieuczciwą grę w stosunku do poszkodowanych, a mianowicie wg ubezpieczyciela zobowiązują się oni do pokrycia kosztów całkowitych części oryginalnych tylko w autach nie starszych niż 3 lata. Moje auto ma już 9 lat i wg PZU już się do tego nie kwalifikuje. Mało tego moje auto chcą naprawiać na częściach zamiennych, tzw. zamiennikach, ale jak wiadomo serwis nie bawi się w takie rzeczy, tylko wkłada nowe, oryginalne. Chciałbym wiedzieć jak się zachować w przypadku kiedy dana część zostania wymieniona na oryginał, a PZU nie będzie chciało w pełni pokryć tych kosztów, czy mam prawo się z tym nie zgodzić i walczyć o swoje prawa na drodze sądowej i czy mam jakieś szanse. Kolizja nie była z mojej winy, więc dlaczego mam jeszcze dopłacać do tego, skoro skutki tej kolizji powinien pokryć w całości ubezpieczyciel ( PZU). Prosiłbym o pomoc w tej sprawie, gdyż nie wiem co mam robić, nie znam swoich praw pod tym względem. Ps.Samochód już znajduje się w serwisie i najprawdopodobniej będą części do wymiany.

Z góry dziękuje serdecznie

Poproś warsztat o sporządzenie kosztorysu naprawy policzonego na częściach oryginalnych i przedstaw do akceptacji TU. Masz prawo naprawienia pojazdu na częściach oryginalnych.

Zgodnie ze stanowiskiem Rzecznika Ubezpieczonych "zastępowanie występujących uprzednio w pojeździe części oryginalnych częściami alternatywnymi jest dopuszczalne, ale pod bezwzględnym warunkiem, że poszkodowany wyrazi na to zgodę. "

Polecam lekturę: http://www.rzu.gov.pl/skargi/najczestsze-problemy/Czesci_oryginalne_a_czesci_alternatywne_zamienniki___44