glusio Opublikowano 2 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 Jak już pisałem w poprzednim temacie mam problem .Mianowicie chodzi o to że ,20 stycznia tego roku miałem w pracy wypadek w wyniku ktorego zerwałem wiiązadła lewego nadgarstka. Przy zdarzeniu był mój bezpośredni przełożony w miejscu pracy i fakt ten zgłosił dalej.Natomiast mój zakład pracy nie chce uznac tegoż zdarzenia jako wypadek.Powodem decyzji mojego kierownika jest rzekomo to ,że u nich zgłosiłem zaistniałe zdarzenie dopiero na drugi dzień.Otóż prawda jest taka że nie miałem możliwości zgłosic tego zdarzenia w tym samym dniu,ponieważ pracuję w innym mieście niż znajduje sie biuro mojego zakładu,a od powrotu z pracy do mojego miasta jestem uzależniony od pozostałej reszty pracowników,gdyż do pracy dojeżdżamy samochodem firmowym,i pracuję jako pracownik wynajęty z innej firmy.Zgadza się to żę zgłosiłem ten fakt na drugi dzień od razu po powrocie ze szpitala w mojej firmie ,ale zgłosiłem.Czy kierownik który zaniechał obowiązek sporządzenia protokołu powypadkowego, bo moim zdaniem zaniechał , może teraz wmawiac mi,że nie uznaje tego jako wypadek.Czy też powodem tego moze teraz byc fakt ,że od dnia zgłoszenia minęło 12 dni i dopiero teraz dla niego zacznie się problem ze sporządzeniem protokołu ,a dostałem od dnia wczorajszego następne 22 dni zwolnienia.O decyzji kierownika ,że nie uznał tego zdarzenia jako wypadku dowiedziałem się dopiero dzisiaj .Czy kierownik może decydowac o tym czy to był wypadek czy też nie ?.Czy taka decyzja należy do BHP-owca?.Czy w tej sytuacji jestem czegokolwiek winny?.Czy cała wine za zaistniałą sutyację ponosi kierownik?.Prosze o jakąś odpowiedż bo na prawde nie wiem już co mam robic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malagoska Opublikowano 2 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 rozumiem ,że zgłoszenie wypadku było na piśmie i masz potwierdzenie ,ze takie zgłoszenie miało miejsce?jeżeli nie to musisz zgłosić wypadek krótko opisać zdarzenie jakie miało miejsce tzn. godzina itd., podać ewentualnie kierownika który był świadkiem i wysłać do firmy za potwierdzeniem odbioru bądź osobiście ale na kopii mieć datę wpływu, później pracodawca powołuje zespół powypadkowy który przeprowadza postępowanie powypadkowe tzn spisuje protokół przesłuchania poszkodowanego w związku z zaistniałym wypadkiem a następnie ma 14 dni na sporządzenie protokołu powypadkowego i to zespół powypadkowy ustala czy jest to wypadek czy nie , ale zawsze mozna odwołac sie do sądu jeżeli nie zostanie uznane za wypadek przy pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
glusio Opublikowano 2 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 wczesniej zgłaszałem ale tylko ustnie bo nie wiedziałem ,że takie zgłoszenie powinno byc na piśmie.Odnośnie tej daty wpływu to znaczy ,że ma byc data dnia w którym składam zgłoszenie na piśmie czy data z dnia wypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malagoska Opublikowano 3 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 data wypadku i krótki opis co się wydarzyło możesz również napisać ze fakt zgłosiłeś przełożonemu i był przy całym zdarzeniu w karcie zdrowia powinien byc wpis ,że zdarzenie miało miejsce w pracy (bo chyba powiedziałeś lekarzowi o fakcie? ) najlepiej to mieć zaswiadczenie od lekarza oni piszą ,że pacjent zgłosił sie z urazem dn tego i tego uraz ma związek z pracą ale piszą to w tym przypadku jeżeli taki zapis jest w karcie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malagoska Opublikowano 3 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 tu masz fachowy opis ja nie jestem ekspertem ale też miałam wypadek i trochę się już naczytałam na ten temat:)mam nadzieje ,że nie zaszkodzę tylko pomogęRzetelna proceduraAutor: Magdalena Gajda, Źródło: Magazyn Integracja 4/2008 Zgłoszenie wypadku. Osoba, która uległa wypadkowi niezwłocznie informuje o tym pracodawcę lub podmiot, na rzecz którego wykonywała czynności, przy których doznała urazu. Może to zrobić osobiście, ale obowiązek powiadomienia ma też każdy pracownik, który był świadkiem. EKSPERT RADZI: Jeśli nie możesz sam zgłosić wypadku, poproś rodzinę albo np. pracownika placówki medycznej, do której trafiłeś. Zrób to niezwłocznie, czyli tak szybko jak to możliwe. Przepisy nie nakazują pisemnej formy zgłoszenia, ale tylko tak udowodnisz, że to zrobiłeś! Wszystkie terminy, których pracodawcy muszą dotrzymać w procedurze, liczą się od daty powiadomienia. Nie ma żadnych formularzy! Możesz na kartce napisać jedno zdanie, np.: „Informuję, że w dniu (data), podczas jazdy samochodem na spotkanie z klientem uległem wypadkowi komunikacyjnemu i doznałem poważnego urazu kręgosłupa". Dopisz datę i czytelnie się podpisz. Koniecznie opisz, jakie skutki zdrowotne wywołało zdarzenie! Zgłoszenie napisz w dwóch egzemplarzach. Jeden oddaj pracodawcy (w sekretariacie lub u przełożonego), na drugim poproś o potwierdzenie odbioru (stempel i podpis). Możesz też wysłać list polecony (z potwierdzeniem odbioru) EKSPERT RADZI: Pracodawca musi powołać zespół powypadkowy (na własny koszt), bez względu na to, co myśli o zdarzeniu czy wydarzyło się w firmie czy poza nią, czy dotyczyło pracownika etatowego czy współpracującego na podstawie innej umowy. Nie zawsze jednak zespół działa prawidłowo. Według inspektorów pracy zdarza się, że zespół ma nieprawidłowy skład bądź przystępuje do procedury z nieuzasadnioną zwłoką, nie dotrzymuje innych terminów postępowania lub w protokole pomija te okoliczności, które mogłyby postawić pracodawcę w złym świetle. Pisemne zgłoszenie wypadku, powiadomienie PIP i skorzystanie z prawa wglądu do dokumentacji powypadkowej może pomóc w skutecznej obronie przed ewentualnym bezprawnym postępowaniem pracodawcy. Warto też zdobyć opinię lekarską o skutkach wypadku i dostarczyć ją (za potwierdzeniem) pracodawcy. Lekarze odmawiają zespołom powypadkowym wydania takiego dokumentu, zasłaniając się tajemnicą lekarską. 5. Dokumentacja powypadkowa. W ciągu 14 dni od daty zawiadomienia o wypadku zespół powypadkowy musi sporządzić albo protokół powypadkowy, jeśli poszkodowanym jest pracownik, albo kartę wypadku, jeśli dotyczył on osoby świadczącej pracę na podstawie innej umowy. Wzór protokołu określa Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z 2004 r. (Dz. U. z 2004 r. Nr 227, poz. 2298). Jeśli ustalenie przyczyn wypadku trwa dłużej niż 14 dni, musi być w nim podana i uzasadniona (!) przyczyna opóźnienia (w karcie również). Dokument przygotowuje się w określonej liczbie egzemplarzy. Dołącza się do niego wszystkie zebrane w postępowaniu dowody. Zaakceptowany przez pracodawcę dostarcza się niezwłocznie poszkodowanemu lub rodzinie zmarłego, a po wypadkach zbiorowych, ciężkich i śmiertelnych także do PIP Wzór karty wypadkowej określa Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z 2002 r. (Dz. U. z 2002 r. Nr 236, poz. 1992). Jest ona uboższa w treści niż protokół - np. nie określa skutków wypadku. Sporządza sieją w trzech egzemplarzach - dla poszkodowanego, podmiotu ustalającego okoliczności wypadku i dla ZUS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi