Jump to content
Forum Odszkodowania

Różnice w ustalaniu uszczerbku

ashdown
 Share

Recommended Posts

Witam.

Jak to jest,że za to samo zdarzenie w zusie dostałem 10% a w pzu 4%?

Ja rozumiem ,że może być rozbieżność dajmy na to 2%,ale 6 to już chyba przesada.

Jest sens się odwoływać w pzu?

Ile jest czasu na odwołanie.

Różnice w ocenach są rzeczą normalną, ponieważ dokonują tego lekarze, którzy mogą różnie oceniać obrażenia.

Odwołanie jest oczywiście zasadne, ale przed jego napissaniem proponuję wystąpić do PZU o wydanie kopii orzeczenia wraz z tabelą uszczerbku. Porównasz z jakich punktów orzekał ZUS i PZU i wtedy napiszesz odwołanie.

Andrzej, widzę, że udzieliłeś bardzo dobrej podpowiedzi to może orientujesz czy w sądzie są jacyś prawnicy - pomocnicy, którzy pomagają w takich odwołaniach. Ja za złamaną nogę i za utratę węchu i smaku dostałam 9% uszczerbku na zdrowiu. Uważam, że to mało, ale w tabeli uszczerbków na zdrowiu PZU nie mogę znaleźć % jaki przysługuje za utratę smaku i węchu i nie wiem ile mi się należy.

Zus posługuje sie tabelą(Załącznik do rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 18 grudnia 2002 r. (poz. 1974) więc tam mozna sprawdzić jaki procent przysługuje za dany uszczerbek na zdrowiu i ewentualnie odwołać się od orzeczenia jest na to 14 dni na wydaną juz decyzję jest miesiąc składa się do sądu za pośrednictwem zusu, jeżeli chodzi o pzu jest to dobrowolne ubezpieczenie i oni maja swój regulamin i swoje tabele dlatego nie będzie to równoznaczne z % uszczerbku jaki przyznaje zus.Pzu nie wpisje terminu odwołania od decyzji, zawsze mozna próbować się odwołać ,że nie zgadzamy sie z ustalonym przez komisję % i prosimy o ponowne rozpatrzenie wniosku o odszkodowanie czyli czeka nas kolejna komisja.

nie gdyż orzeczenie jednej komisji nie jest wiążące dla drugiej możesz wziąć ze sobą orzeczenie zus , lekarze pzu czasami pytają czy ma się orzeczenie innej komisji .