Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

złamanie z komplikacjami-czy iść na ugodę z PZU

baja
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W marcu 2008r córka uległa wypadkowi i złamała obie kości przedramienia prawego z przemieszczeniem odłamów.Nastawiono jej kości operacyjnie i zespolili drutami ,założono gips na 6 tygodni a w maju wyciągnięto druty ,w czerwcu po prześwietleniu okazało się że jedna kość się nie zrosła i znowu gips na 6 tyg. wWe wrześniu lekarz zakończył leczenie,ale po tygodniu córka poczuła przeskakiwanie w ręce. Okazało się że ta kość wcale nie jest zrośnięta i utworzył się staw rzekomy i kolejna operacja w styczniu z przeszczepem kości z talerza biodrowego znowu drut i gips na ok.3,5 miesiąca i kolejna operacja wyciągnięcia drutu .W sumie 4 operacje i leczenie półtora roku. Mam pytanie w sprawie wysokości odszkodowania z OC sprawcy,PZUzaproponowało ugodę na kwotę 30 tyś.zł. Prośiłam u odpis orzeczenia komisji lekarskiej ale nie przysłano mi tylko tą ugodę.Uważam że kwota jest zaniżona i chciałabym się dowiedzieć na jaką kwotę za te obrażenia mogę wnioskować oraz czy podpisywać ugodę?Proszę o wskazówki.

Przy takim opisie ciężko powiedzieć na jaką kwotę można liczyć, ponieważ przy ustalaniu zadośćuczynienia bierze się pod uwagę szereg czynników które można ustalić tylko przy bezpośrednim kontakcie z poszkodowaną, nalezy ją odpowiedio przebadać itp.

Przed podpisaniem ugody musi się Pani zapoznać z orzeczeniem, PZU ma obowiązek je udostępnić (art. 14 ust. 5 ustawy z dnia 22.05.2003 r. o ubezp. obowiązkowych, UFG i PBUK).

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
Jeśli ugoda będzie dotyczyć zadośćuczynienia to kwestie podatkowe odpadają, o czym wyraźnie mówi ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych.

• 3 tygodnie później...

Właśnie przysłali mi odpis komisji lekarskiej w której przyznali 15 % za złamanie i 2% za bliznę na biodrze.Nie uwzględnili 4 blizn na ręce i wedłóg mnie złamanie powinni zaliczyć do stawu rzekomego bo taki córka miała a nie do zwykłego złamania

Żeby było jasne przyznano z tabeli

124 b (5-20)% 15% za złamanie

144 a (1-5)% 2% za blizne talerza biodrowego

Ja uważam że że złamanie obu kości z przemieszczeniem odłamów z powikłaniem tj.Staw rzekomy kości łokciowej powinni przyznać z tabeli

126 a (10-20)%

b (20-35)%

i uwzględnić także cztery blizny na przedramieniu z tabeli

125a (1-5)%

b (5-10)%

c (10-20)%

W związku z powyższym uważam że % trwałego uszczerbku na zdrowiu jest zaniżony.Jak narazie wysłałam tylko swoje żadania co do zadowalającej kwoty (bo wcześniej tego nie zrobiłam i prosili abym takie określiła)i czekam na ich odpowiedz.Czy powinnam odwołać się od decyzji komisji czy poczekać na odpowiedż ze strony TU

Dziękuję za odpowiedz.

A gdzie bym mogł zrobić niezalezną komisję lekarską,czy to bym musiała zgłośić się do jakiegoś lekarza orzecznika i poprośić o zrobienie prywatnie takiej komisji.

I jeszcze co w sprawie opodatkowani z tego co rozumiem to zadoścuczynienie nie podchodzi a odszkodowanie za koszty leczenia i za dojazdy?