baja Opublikowano 7 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2010 W marcu 2008r córka uległa wypadkowi i złamała obie kości przedramienia prawego z przemieszczeniem odłamów.Nastawiono jej kości operacyjnie i zespolili drutami ,założono gips na 6 tygodni a w maju wyciągnięto druty ,w czerwcu po prześwietleniu okazało się że jedna kość się nie zrosła i znowu gips na 6 tyg. wWe wrześniu lekarz zakończył leczenie,ale po tygodniu córka poczuła przeskakiwanie w ręce. Okazało się że ta kość wcale nie jest zrośnięta i utworzył się staw rzekomy i kolejna operacja w styczniu z przeszczepem kości z talerza biodrowego znowu drut i gips na ok.3,5 miesiąca i kolejna operacja wyciągnięcia drutu .W sumie 4 operacje i leczenie półtora roku. Mam pytanie w sprawie wysokości odszkodowania z OC sprawcy,PZUzaproponowało ugodę na kwotę 30 tyś.zł. Prośiłam u odpis orzeczenia komisji lekarskiej ale nie przysłano mi tylko tą ugodę.Uważam że kwota jest zaniżona i chciałabym się dowiedzieć na jaką kwotę za te obrażenia mogę wnioskować oraz czy podpisywać ugodę?Proszę o wskazówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejgryczka Opublikowano 8 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 Przy takim opisie ciężko powiedzieć na jaką kwotę można liczyć, ponieważ przy ustalaniu zadośćuczynienia bierze się pod uwagę szereg czynników które można ustalić tylko przy bezpośrednim kontakcie z poszkodowaną, nalezy ją odpowiedio przebadać itp. Przed podpisaniem ugody musi się Pani zapoznać z orzeczeniem, PZU ma obowiązek je udostępnić (art. 14 ust. 5 ustawy z dnia 22.05.2003 r. o ubezp. obowiązkowych, UFG i PBUK). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baja Opublikowano 8 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 WŁasnie drugi raz wysłałm pismo o przedstawienie odpisu orzeczenia lekarskiego ,bo za pierwszym razem mi nie przysłali i czekam na ich odpowiedż Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof1 Opublikowano 13 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2010 Też nie doradzam Ci ugody chociażby z powodu niejasnej sytuacji opodatkowania jej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejgryczka Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 Jeśli ugoda będzie dotyczyć zadośćuczynienia to kwestie podatkowe odpadają, o czym wyraźnie mówi ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baja Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Właśnie przysłali mi odpis komisji lekarskiej w której przyznali 15 % za złamanie i 2% za bliznę na biodrze.Nie uwzględnili 4 blizn na ręce i wedłóg mnie złamanie powinni zaliczyć do stawu rzekomego bo taki córka miała a nie do zwykłego złamaniaŻeby było jasne przyznano z tabeli124 b (5-20)% 15% za złamanie144 a (1-5)% 2% za blizne talerza biodrowegoJa uważam że że złamanie obu kości z przemieszczeniem odłamów z powikłaniem tj.Staw rzekomy kości łokciowej powinni przyznać z tabeli126 a (10-20)%b (20-35)%i uwzględnić także cztery blizny na przedramieniu z tabeli125a (1-5)%b (5-10)%c (10-20)%W związku z powyższym uważam że % trwałego uszczerbku na zdrowiu jest zaniżony.Jak narazie wysłałam tylko swoje żadania co do zadowalającej kwoty (bo wcześniej tego nie zrobiłam i prosili abym takie określiła)i czekam na ich odpowiedz.Czy powinnam odwołać się od decyzji komisji czy poczekać na odpowiedż ze strony TU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ava80 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2010 odwoływałabym się oda razu od orzeczenia komisji - jesli juz podejma decyzje to będa jej juz tylko bronić, napisz do nich konkretnie w czym rzecz. I gratuluje samozaparcia - walcz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baja Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Dziękuję za odpowiedz.A gdzie bym mogł zrobić niezalezną komisję lekarską,czy to bym musiała zgłośić się do jakiegoś lekarza orzecznika i poprośić o zrobienie prywatnie takiej komisji.I jeszcze co w sprawie opodatkowani z tego co rozumiem to zadoścuczynienie nie podchodzi a odszkodowanie za koszty leczenia i za dojazdy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi