Andrewone Posted February 9, 2010 Share Posted February 9, 2010 Witam. W XI 2006 roku potrącił mnie samochód [wina kierowcy - sprawcy wypadku - sparwa odbyła się w 2007roku]. Skutek - między innymi uszkodzny już "na stałe" stawskokowy mojej pr nogi. W pracy polecono mi kancelarię z Wrocławia, któraskutecznie wystara się o odszkodowanie [u mnie to - PZU - ubezpieczycielawinowajcy]. 1 VIII '09 podpisałem stosowne upoważnienia tej firmie i...otrzymałem w styczniu br odpowiedź: PZU Bydgoszcz "od ręki" wypłaci mi2tys zł - i na tym koniec starań. A jeśli kancelaria prawna... - zPoznania[!] wystąpi na drogę sądową [w Warszawie], to mogę wygrać do32tys zł! Jedyny szkopuł: 1600zł+VAT za założenie sprawy + 2400zł dlatej kancelarii poznańskiej i 200zł za każdy ich wyjazd na sprawy któresię w Warszawie odbędą. Podziękowałem za wspólprace kancelarii zWrocławia - mówili mi [w sierpniu '09], że 20% od wygranej minus "mojefaktury" poniesione w wyniku tegoż wypadku - zainkasują ode mnie - powygranej sprawie - a tu - wynika, że jak chcę starać sie o odszkodowanie wyższe niż te 2ttys. zł, to mam płacić, i to innej kancelarii, i jeszcze mam podpisać oświadczenie [dla kancelarii z Poznania] o ew. wypłacie tego "wywalczonego" odszkodowania -na konto tejże poznańskiej kancelarii! Dlaczego tak się ma stać - nieodpowiedzieli mi we Wrocławiu i odesłali mi całą powierzoną im przezemnie dokumentację. Proszę mi pomóc/poradzić - jaką kancelarię wybrać w staraniach o odszkodowanie, aby znów kilku miesięcy nie stracić i aby nie było podobnej historii.Za pomoc góry - dziękuję.Andrzej Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzejgryczka Posted February 9, 2010 Share Posted February 9, 2010 Widać, że źle Pan trafił. Normalne firmy biorą % od sprawy, który obowiązuje na etapie sprawy sądowej i nie chcą żadnych dodatkowych kosztów zastępstwa procesowego, dojazdów na sprawę itp., tylko zapewnie taką usługę w ramach podpisanej umowy. Na Poszkodowaym ciąży jedynie obowiązek uiszczenia wpisu (5 % wartości pozwu) i opinie biegłych (o ile są konieczne - ok. 500,00 zł.). Należy w każdym przypadku wnsoić o zwolnienie od kosztów, bo sądy często takie zwolnienia przyznają jesli nie w całości to w części. Poza tym jeśli dochodzi Pan zadoścuczynienia z ubezp. OC to sprawa może odbyć się w miejscu Pana zamieszkania (przewiduje to ustawa) i nie trzeba kierować sprawy do Wa-wy!! Firma powinna to wiedzieć!!! Proszę podzwonić i popytać w różnych kancelariach bo może się okazać, że wcale nie trzeba iść do sądu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrewone Posted February 9, 2010 Author Share Posted February 9, 2010 Dziękuje z info i proszę o namiar na jakąś "normalną firmę". Andrzej z Włocławka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzejgryczka Posted February 9, 2010 Share Posted February 9, 2010 Nie podam nazwy bo bedzie ban:) Ragulamin jest nieubłagany Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now