zapominalski Posted February 9, 2010 Share Posted February 9, 2010 Witam! Kupiłem w grudniu używany samochód z OC ważnym 11 miesięcy. Umówiłem się ze sprzedającym, że wypowiem jego umowę OC aby mógł odzyskać część zapłaconej składki a sam kupię nową polisę na siebie. Tuż po zakupie auta złożyłem wypowiedzenie umowy OC, jednak po miesiącu zapomniałem zawrzeć nową polisę u swojego ubezpieczyciela. Jak wygląda sytuacja: czy od stycznia jeździłem bez OC, czy też z "automatu" ubezpieczanie zostało zawarte w firmie w której auto było dotychczas ubezpieczone? Co powinienem teraz zrobić, czy mogę iść do swojego ubezpieczyciela i zawrzeć umowę na OC od stycznia? Z góry dziękuję za pomoc w tej nietypowej sytuacji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wal Posted February 9, 2010 Share Posted February 9, 2010 - jeżeli wypowiedzenie było skuteczne - wpłynęło do Ubezpieczyciela zbywcy przed upływem 30 dni od dnia zakupu auta - umowa ubezpieczenia OC rozwiązała się z upływem tych 30 dni -- od tego dnia jeździł Pan bez OC- powinien Pan jak najszybciej zawrzeć nową umowę ubezpieczenia OC- zawarta teraz umowa ubezpieczenia będzie obowiązywała od dnia zawarcia -i nie ma możliwości, zgodnie z prawem, zawarcia jej z okresem ubezpieczenia "wstecz" Pozdrawiam - Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zapominalski Posted February 9, 2010 Author Share Posted February 9, 2010 Bardzo dziękuję za odpowiedź Jutro rano idę po OC, dobrze że dziś mnie tknęło i dokumenty przejrzałem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ubezpieczenia_oc Posted February 10, 2010 Share Posted February 10, 2010 Dobrze że w miedzy czasie nie miał Pan wypadku , reszta tak jak pisze poprzednik i szybko lecieć zawrzeć nową umowę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts