zapominalski Opublikowano 9 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 Witam! Kupiłem w grudniu używany samochód z OC ważnym 11 miesięcy. Umówiłem się ze sprzedającym, że wypowiem jego umowę OC aby mógł odzyskać część zapłaconej składki a sam kupię nową polisę na siebie. Tuż po zakupie auta złożyłem wypowiedzenie umowy OC, jednak po miesiącu zapomniałem zawrzeć nową polisę u swojego ubezpieczyciela. Jak wygląda sytuacja: czy od stycznia jeździłem bez OC, czy też z "automatu" ubezpieczanie zostało zawarte w firmie w której auto było dotychczas ubezpieczone? Co powinienem teraz zrobić, czy mogę iść do swojego ubezpieczyciela i zawrzeć umowę na OC od stycznia? Z góry dziękuję za pomoc w tej nietypowej sytuacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wal Opublikowano 9 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 - jeżeli wypowiedzenie było skuteczne - wpłynęło do Ubezpieczyciela zbywcy przed upływem 30 dni od dnia zakupu auta - umowa ubezpieczenia OC rozwiązała się z upływem tych 30 dni -- od tego dnia jeździł Pan bez OC- powinien Pan jak najszybciej zawrzeć nową umowę ubezpieczenia OC- zawarta teraz umowa ubezpieczenia będzie obowiązywała od dnia zawarcia -i nie ma możliwości, zgodnie z prawem, zawarcia jej z okresem ubezpieczenia "wstecz" Pozdrawiam - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zapominalski Opublikowano 9 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 Bardzo dziękuję za odpowiedź Jutro rano idę po OC, dobrze że dziś mnie tknęło i dokumenty przejrzałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ubezpieczenia_oc Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 Dobrze że w miedzy czasie nie miał Pan wypadku , reszta tak jak pisze poprzednik i szybko lecieć zawrzeć nową umowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi