Jump to content
Forum Odszkodowania

Odszkodowanie po złamaniu kości stawy skokowego i podudzia-Euro 26(AXA

gorecki88
 Share

Recommended Posts

Witam serdecznie,

otóż, moje pytanie dotyczyć będzie sumy określenia procentowego uszczerbku na zdrowiu i doświadczeń w uzyskiwaniu odszkodowania z Euro 26. Sprawa wygląda następująco - doznałem złamania trójkostkowego stawu skokowego i 2-krotnego złamania (pęknięcia) strzałki. Łącznie 48 szwów, 3 śruby w kostce i pętelka do utrzymania stabilizacji stawu. Leczenie trwało do ubiegłego tygodnia (11.10), pełnię dokumentów mam, zdjęcia rtg także, rehabilitacja w toku, kończę pierwszą serię zabiegów i zaraz po niej następuje druga seria. Noga zrosła się prawidłowo, czuję lekki ból przy długim chodzeniu, chodzę jeszcze o kulach na dlugich dystansach. Otóż, wg warunków OWU ubezpieczenia, kwota ubezpieczenia to 5000Euro, a starać się chcę o zwrot kosztów zakupu kól, zwrot za przymusowe wykupienie jednego z zabiegów (ze wzg. na brak miejsc na niego na NFZ), a także za każdy dzień pobytu w szpitalu, no i oczywiście za same złamania. Czy ktoś z was dochodził już go w Euro26? Czy ktoś jest w stanie ocenić, na jaki stopień procentowy uszczerbku mogę liczyć?

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

Jeżeli chodzi o określenie procentowego uszczerbku to podejrzewam nikt na forum nie będzie w stanie podać konkretnych liczb, takie rzeczy może stwierdzić tylko lekarz orzecznik. Natomiast proszę napisać więcej informacji na temat okliczności powstałeł szkodu, może w grę również będą wchodzić inne świadczenia.

Dziękuję Mariuszu za odpowiedź,

otóż, wykupioną mam opcję - Euro 26 Student World, do złamania doszło w czasie rekreacyjnej gry w piłkę nożną, postawiłem stopę na piłce, chciałem uderzyć, no i noga poszła w prawo, lewo, a potem upadłem na plecy. Właściwie, to wszystko.

gorecki88 wrote:
Dziękuję Mariuszu za odpowiedź,
otóż, wykupioną mam opcję - Euro 26 Student World, do złamania doszło w czasie rekreacyjnej gry w piłkę nożną, postawiłem stopę na piłce, chciałem uderzyć, no i noga poszła w prawo, lewo, a potem upadłem na plecy. Właściwie, to wszystko.
Proszę bardzo. Nie pozostaje Ci nic innego jak cierpliwie czekać na zakończenie leczenia i orzeczenie w sprawie na temat uszczerbku. TU nigdy nie przesyła kopi orzeczenia, tylko informuje o jego końcowym wyniku. Jeżeli będziesz miał obawy co do wysokości zawsze możesz poprosić o taką kopie. Napisz jeszcze jak kształtuje się wypłata za 1% uszczerbku.

Otóż, kwota ubezpieczenia 5000Euro, w przeliczeniu standardowego kursu 4,00 = 20 000zł, więc około 200zł.

Wg tabeli OWU, mogą to ocenić w skali 10-20%. Wiem, że przysługują mi odwołania, jeśli nie będę usatysfakcjonowany, ale muszę to uzasadnić.

Co jeszcze, orientujesz się może, czy zdjęcia rtg przesłać im oryginały czy jednak robić kłopotliwe kopie z formatu A3?

Jeżeli chodzi o zdjęcia raczej z kopi lekarz nie zawiele byłby w stanie odczytać :) Poczekajmy do momentu orzeczenia jeżeli będzie to 10-13% to moim zdaniem za tak skomplikowane złamanie to za mało, lecz z regóły orzeczenia z polis NNW orzeczenia sąoceniane wysoko. Czy śruby zespalające zostają na stałe?