badyl Posted March 9, 2010 Share Posted March 9, 2010 Witam wszystkich pierwszym postem na forum widze sporo tematów pokrewnych ale odpowiedzi (i w sumie pytania) brak - czyli co z rehabilitacją po złamaniu otwartym podudzia?od lekarza usłyszałem że nie potrzebna bo najlepszą jest to że w ogóle staje na tej nodze i ją obciązam... ale ok po kolei noga złamana (obie kości - złamanie otwarte) z poczatkiem października - założono gwóźdż i 2 śruby (1 na górze i jedna na dole) - bez gipsu3 miesiące o kulach, kolejny miesiąc z lekkim obciążeniem nogi dalej o kulach.Jakoś w lutym (po wyjęciu śruby z góry) odstawiłem kule i zacząłem chodzić normalnie - początki były utykające ale z każdym dniem piszczelowa która mnie bolała przyzwyczajała się i na dzień dzisiejszy praktycznie jej nie czuje... natomiast zaczęła boleć strzałkowa po operacji strzałkowa była złożona praktycznie idealnie - jednak na kolejnych zdjęciach (po 6tyg) kawałek jakby odpadł (po12 tyg na szczescie sie nie przesunął - po południu moge dzorzucić foto) - lekaże twierdzą że mam to olać - ta kośc jest niepotrzebna do życia i może tak zostać... a ja mam cały czas w psychice teraz że to przez ten kawałek mnie to uwiera... no ale to tak na marginesie zasadnicze pytanie - co z rehabilitacją ?usłyszałem od lekarzy że to działa na psychike bardziej i że jak patrzą na mnie jak ja obciązam chodząc to nic więcej nie potrzebuje - wolno idąc faktycznie wygląda jakbym miał zdrową noge, ale szybszym (normalnym) krokiem dalej lekko utykam - pyatnie do was, czy mieliście cokolwiek z rehabilitacji na takie złamanie - co to było ? czy pomogło ? jakie koszta itp na logike to nie kolano czy kostka - tutaj bym sie z rehabilitacją nie zastanawiał - ale w sumie w środku piszczela to co oni mogą mi pomóc ? ale wiadomo że moja logika może być mylna dlatego z góry dzięki za jakies wasze porady z życia wzięte. pozdro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alawpr Posted March 10, 2010 Share Posted March 10, 2010 Cześc Badyl W opisie na niebiesko będziesz miał opis mego zlamania;-) tez piszczel.Jesli chodzi o rehabilitacje nikt mnie nie przekona ,ze wszystko wróci samo do stanu przed!! Rehabilitacja należy ci się bez żadnej lachy lekarza. powiedz mu ,ze ma ci wypisac skierowanie na rehabilitację z uwzglednieniem zabiegow jakie mają ci robic. Rehabilitacja jest w ramach NFZ i nie musisz za nią placic. Jedyny mankament to ten ,ze możesz troche na nią poczekac. oczywiscie mozesz też brac rehabilitacje prywatnie ale i tak musisz mniec skierowanie od lekarza.przy złamaniu piszczeli siada staw kolanowy,skokowy,mięśnie podudzia,uda i pośladków.A jesli chodzi o strzalkę to ja bym poszła na konsultacje do innego lekarza tak na wszelki ... Lekarze co do strzałki podchodza tak jak twój ,ale jesli coś ci od niej się oderwało to idż na konsultacje jeszcze w inne miejsce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts