marcin1661348171 Opublikowano 7 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2007 Witam!W drodze do pracy mialem wypadek na rowerze.4 dni spędziłem w szpitalu.Nabawilem sie wstrzasnienia mózgu,byl tez lekki uraz kregoslupa szyjnego,rana czola-3 szwy,rana wargi dolnej-tez ze 3 szwy,zlamanie nosa,zlamanie siekacza gornego lewego.Jestem zatrudniony na czas okreslony od 01.09.07 do 31.12.07 na 2/3 etatu.Mam tylko normalne ubezpieczenie pracownicze,tzn pracodawca placi za mnie te wszystkie skladki chorobowe i wypadkowe.Chodzi mi o to gdzie mam sie teraz zwrócic po ewentualne odszkodowanie,jakie dokumenty zlozyc i jaka bylaby mniej wiecej wysokosc tego odszkodowania?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blog Opublikowano 9 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2007 nie napisałeś jednej bardzo istotnej rzeczy: Jak doszło do wypadku? Zostałeś potrącony przez samochód? czy sam się tak załatwiłeś?odpowiedz na pytanie, to napiszę co i jakpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin1661348171 Opublikowano 9 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2007 niestety sam sie tak zalatwiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkoda Opublikowano 18 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2011 marcin1 wrote:Witam!W drodze do pracy mialem wypadek na rowerze.4 dni spędziłem w szpitalu.Nabawilem sie wstrzasnienia mózgu,byl tez lekki uraz kregoslupa szyjnego,rana czola-3 szwy,rana wargi dolnej-tez ze 3 szwy,zlamanie nosa,zlamanie siekacza gornego lewego.Jestem zatrudniony na czas okreslony od 01.09.07 do 31.12.07 na 2/3 etatu.Mam tylko normalne ubezpieczenie pracownicze,tzn pracodawca placi za mnie te wszystkie skladki chorobowe i wypadkowe.Chodzi mi o to gdzie mam sie teraz zwrócic po ewentualne odszkodowanie,jakie dokumenty zlozyc i jaka bylaby mniej wiecej wysokosc tego odszkodowania?PozdrawiamOd dn. 1 marca 2003 r. ZUS nie wypłaca jednorazowego odszkodowania za wypadek w drodze do pracy i w drodze z pracy. Regulacje te zostały zawarte natomiast w art. 57b ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (tekst. jedn. Dz. U. z 2009 r. Nr 153, poz. 1227 ze zm.). Jednak należy niezwłocznie zawiadomić o wypadku w drodze do pracy pracodawcę, który w terminie do 14 dni od zgłoszenia sporządzi kartę wypadku i będzie się Panu należeć 100% podstawy wymiaru wynagrodzenia za czas niezdolności do pracy. Szkodę można likwodować z wszelkich ubepzieczeń dobrowolnych NNW grupowych (np. w pracy) jak i indywidualnych. Z ubepzpieczenia NNW należy się tylko odszkodowanie za trwały uszczerbek na zdrowiu jako iloczyn trwałego uszczerbku na zdrowiu i sumy ubezpieczenia. Wobec tego wysokość świadczenia zależy od sumy ubezpieczenia i przyznanego przez lekarza orzecznika stałego lub dłutorwałego uszczerbku na zdrowiu. Zapznać się z OWU ubezpieczenia, gdyż czasami należy się jeszcze odszkodowanie za leczenia i rehabilitację. Szkodę zgłasza się co do zasady po zakończeniu leczenia i rehabilitacji, gdyż wcześniej nie można ustalić trwałego uszczrerbku an zdrowiu. Co prawda dopuszczalne jest złożenie wnioski nieco wcześniej np. gdy istnieje ryzyko przedawnienia roszczenia. Szkodę zgłasza się na formularzu zgodnie z OWU ubezpieczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi