AniolCiemnosci Opublikowano 15 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2010 WitamPracuje od tygodnia w jednej firmie,ale jeszcze nie dostałam umowy, mimo ze podstawowe dane zostały podane to one gdzieś zginęły i oficjalnej jeszcze nie dostałam umowy(zlecenie) pracuje w jednym z hipermarhetow na galerii i w trakcie pracy musiałam wyjść na pocztę zapłacić pieniądze z kasy(musimy to robić w pracy) wracając poślizgnęłam sie na schodach i walnęłam głowa o betonowe szkody uderzenie było tak silne ze wezwano pogotowie i stwierdzono u mnie wstrząśnienie mózgu, dwukrotnie w ciągu doby byłam w szpitalu. i zastanawiam sie czy przysługuje mi płatne L4 tylko chciałam zauważyć ze to moja pierwsza praca i jeszcze nie zdarzyłam złożyć wniosku o Nip. księgowa powiedziała mi ze jako jeszcze niezarejestrowana osoba przez pierwsze 40 dni L4 mam bezpłatne.Oraz ile mogę ubiegać sie odszkodowania od hipermarketu bo schody do nich nalezą i nie były odśnieżone, dopiero po tym zdarzeniu nagle zaczęli je odśnieżać mimo ze nie zgłasza lam nic im jeszcze i czy pierw napisać do nich o polubowne załatwienie sprawy czy od razu wniosek do sądu kierować?? Jakie dokumenty będą mi potrzebne?? Będę wdzięczna za odpowiedziPozdrawiam Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
griszo Opublikowano 15 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2010 Jeżeli jest to jedyny tytuł ubezpieczenia to nawet jeżeli wypadek w pracy zdarzył sie pierwszego dnia pracy to z tego tytułu pracodawca ma obowiazek wypłacac zasiłek chorobowy z tyt. wypadku przy pracy.Zadbaj jednak o zgłoszenie zdarzenia formalne jako wypadek w pracy - zasiłek na pewno Ci przysługuje i to w 100 % wysokości- oczywiście jeżeli zostanie to uznane za wypadek przy pracy, z przytoczonych informacji na 99% że było to zdarzenie majace charakter wypadku w pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
griszo Opublikowano 15 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2010 Po uznaniu za wypadek bedziesz mogła się starać o jednorazowe odszkodowanie z ZUS-u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi