tobe Opublikowano 20 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Witam, Mialem wypadek nie z mojej winy, ciezarowka we mnie wjechala na szczescie z niewielka predkosci, wysiadly jej hamulce. Zdecydowalem sie celem szybkiej obslugi zglosic szkode z mojego AC z regresem na OC sprawcy. Moje Audi pojechalo do serwisu i czekalo na ogledziny. Rzeczoznawcy stwierdzil szkode calkowita i wycenil samochod przed wypadkiem na 24800 bazujac na Eurotaxie:/ Kupilem go niedawno za 32000 i dolozylem kolejne 5000 zeby wszystko bylo tip top (nowe opony, rozrzad etc). Rozmawialem ze znajomym rzeczowznawca i powiedzial ze raczej wiecej nic nie wycisne z tego samochodu jak 25000 Pomijam nawet to co wlozylem ale dany model kosztuje na rynku 30-40tys w zaleznosci od stanu. Czy w naszym "pieknym" kraju istnieje jakas mozliwosc prawna zeby dochodzic wyrownanie tychze start meterialnych? Chociazby 5tys? Czy kazdy kto kupuje samochod ktory na rynku trzyma wartosc a w Eurotaxie traci jest skazany na to iz majac wypadek tydzien po zakupie straci 10tys zlotych? Prosze o jakakolwiek podpowiedz.Z gory dziekuje.PozdrawiamBartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz Opublikowano 20 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Zawsze można dochodzić swoich spraw w sądzie jeżeli likwidacja szkody przez TU budzi Pana kontrowersje. Szkody rzeczowe jak i osobowe rządzą się taki samymi prawami. Wypłacić jak najmniej. Pamiętaj, że nie wiesz na jaką kwotę wyliczą wrak samochodu.. Może na koniec okaże się, że wrak pogonisz za taką kwotę, że w sumie to jeszcze 5000 zostanie Ci w kieszeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkodnik Opublikowano 20 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Niestety pijesz teraz "piwo", które sam naważyłeś!! Nie podajesz aby sprawca robił jakieś uniki, jeżeli chodzi o przyjęcie odpowiedzialności. A jeśli tak, to nie wiem po co zgłaszałeś szkodę z AC, skoro można było z OC sprawcy?!!!Procedura zgłoszenia jest praktycznie taka sama we wszystkich towarzystwach a następnie pojazd jest oglądany przez rzeczonawcę. W sytuacji likwidacji szkody z OC szkoda całkowita zachodziłaby dopiero w sytuacji, gdyby kosty naprawy przekroczyły wartość pojazdu, a AC rządzi się swoimi prawami i zazwyczaj szkoda całkowita jest wyliczana w sytuacji gdy koszty naprawy przekraczają 70% wartości pojazdu. Jeżeli koszty naprawy nie przekraczają wartości pojazdu, to poproś o przesłanie szkody do ubezpieczyciela sprawcy celem likwidacji szkody z jego OC. Jeżeli przekraczają nieznacznie to złóż wniosek o wycenę wartości pojazdu w Info-Ekspercie - powinno dać to wyższą kwotę (Eurotax jest "oszczędniejszy"). Jak w Info Ekspercie nie będzie szkody całkowitej to akta przesyłasz do ubezpiecyciela sprawcy do likwidacji z OC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tobe Opublikowano 20 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Koszt naprawy przekracza 100%, nieznacznie ale przekracza wiec nie ma znaczenia czy zrobie to z OC sprawcy czy z AC z regresem. wrak wycenili na 17000 wiec mam 2 opcje w tej chwili:- wziac 24800- wziac wrak i 7800Nie chce naprawiac tego samochodu bo zawsze bedzie w historii ze bity i ciezko bedzie go sprzedac w przyszlosci poza tym zle sie bede czul psychicznie w tym aucie.Pytanie tylko czy moge jakos odzyskac faktyczna rynkowa wartosc pojazdu czyli min 30000? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek1661348253 Opublikowano 20 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Pozostaje powołać rzeczoznawcę który Ci zrobi wycenę w Info-Ekspercie. Dobrze jakby sam obejrzał samochód i dopisał to czegoUbezpieczyciel zapomniał wpisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szkodnik Opublikowano 20 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Poproś o sporządzenie wyceny w Info-Ekspercie, chyba, że OWU AC nakazują wyliczenie wg Eurotax, sprawdź także jak została ustalona wartość pojazdu - na podstawie Eurotaxu czy Info-Eksperta? Jeżeli dalej będzie szkoda calkowita poproś o pomoc w zagospodarowaniu pozostałości - wystawienie pojadu na aukcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miszka Opublikowano 20 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Po prostu skontaktuj się z rzeczoznawcą samochodowym z uprawnieniami, który jednocześnie zna procedury likwidacji szkód komunikacyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek1661348253 Opublikowano 21 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 Nie patrz na uprawnienia, ale na opinie. Mnie zawsze szlag trafiał jak musiałem poprawiać wyceny po dziadkach orzechowych z PZ.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi