93atoro Posted February 16, 2010 Share Posted February 16, 2010 Opiszę krótko moja historię.Pracuję w gazecie i pod koniec stycznia jechałam zrobić zdjęcia ze studniówki, która odbywała się w hotelu 5-cio gwiazdkowym. Już jak podjeżdżałam zauważyłam, że ani dojazd ani dojście a także schody nie są odśnieżone (warstwa śniegu była w granicach 20-30 cm). Wchodząc po schodach poślizgnęłam się i upadłam. Ból w kostce i na na wysokości uda był tak potworny że młodzież która była akurat na schodach musiała trochę poczekać zanim mnie podnieśli i zaprowadzili do środka hotelu. Posadzili mnie na fotelu i dopytywali się czy w czymś pomóc. Przez około 2-ie godziny personel hotelu nie zainteresował się co się stało, dopiero gdy przyjechała karetka na sygnale, która zresztą się zakopała przed hotelem, wtedy po poinstruowaniu przynieśli mi lód.Wypadek przy pracy, mam świadków, było zgłoszenie na pogotowie, mam zrobione zdjęcia schodów.Ponawiam pytanie: jaką kwotę odszkodowania mogę żądać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ava80 Posted February 16, 2010 Share Posted February 16, 2010 za to że upadłaś? a cos sie stało poza uderzeniem, odbiciem? nie piszesz nic o obrażeniach - były jakieś?za co dokładnie chcesz żądać? za sieie? za nieodśnieżenia? za nieudzielenie pomocy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
93atoro Posted February 16, 2010 Author Share Posted February 16, 2010 Obrażenia jakie doznałam to skręcenie stawu skokowego oraz naderwanie ścięgna ahillesa.Odszkodowanie chcę za nieodśnieżone schody, za nieudzielenie pomocy i za siebie (ból, nie możność wykonywania pracy a co za tym idzie mniejsze wynagrodzenie). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzejgryczka Posted February 17, 2010 Share Posted February 17, 2010 W przypadku zaniedbania ze strony podmiotu odpowiedzialnego za odśnieżanie może Pana żądać zadośćuczynienia i odszkodowania. Należy zadbać o świadków i dowody. Poza tym jeśli wypadek był w pracy to należy zgłosić wniesek do ZUS o jednorazowe odszkodowanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts