skrobians Posted February 18, 2010 Share Posted February 18, 2010 Znajomy ubezpieczony w ramach ubezpieczenia grupowego w zakładzie pracy dostał zawału serca. PZU odmówiło wypłaty odszkodowania, ponieważ podczas zawału nie było jakiegoś załamka Q. Okazało się, że w przepisach szczegółowych, które nie zostały przedstawione temu mężczyźnie jest informacja, że przy zawale musi istnieć ten zalamek - jako niezbędny dpo wypłaty odszkodowania. Sąd stanął po stronie PZU - bo przecież zabezpieczyło się ono warunkami szczególnymi dostępnymi tylko w siedzibie firmy - i w trakcie procesu orzeczono od znajomego zwrot kosztów zastępstwa procesowego na rzecz PZU ( nie Skarbu Państwa ) w znacznej kwocie.Czy ktoś wie - czy istnieje możliwośc odwołania się od tych kosztów, lub co zorbić, żeby choć tego nie płacić. Nie dość, że człowiek ciężko chory - i nie może teraz wykonywać zatrudnienia - to PZU nie wypłaciło odszkodowania - zażyczyło sobie jeszcze dodatkowych pieniędzy. Bardzo proszę o szybką odpowiedź, gdyż mija termin do wszelkich odwołań.Ponoć Sąd Najwyższy orzekał coś o tym nieszczęsnym załamku Q - ale nie możemy znależć jakiegoś odnośnika do sprawy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wal Posted February 19, 2010 Share Posted February 19, 2010 w kwestii-> odwołania się, zwolnienia z kosztów - na pewno można o to wnioskować - ale na jakim etapie procesu, i czy można już po jego zakończeniu - niestety, nie pomogę -> owego nieszczęsnego załamka Q w OWU PZU Życie- z tego, co się orientuję, wyroku sądu najwyższego w tej sprawie jeszcze nie było, wyroki sądów niższych instancji są różne - na korzyść, jak i niekorzyść ubezpieczonego- tematem już od dłuższego czasu zajmuje się nie tylko Rzecznik Ubezpieczonych, ale także Rzecznik Praw Obywatelskich, a na jego wniosek, również UOKiK Rzecznik Praw Obywatelskich uważa, że "nie ulega wątpliwości, że zawarta w ogólnych warunkach dodatkowego indywidualnego ubezpieczenia na wypadek ciężkiej choroby definicja zawału serca jest sprzeczna z dobrymi obyczajami i wprowadza konsumentów w błąd." Czyli zgodnie z art. 3851 § 1 Kodeksu cywilnego - jest przykładem tzw. niedozwolonego postanowienia umownego, które nawet jeśli jest zawarte w umowie - nie jest wiążące dla konsumenta.(„Informacja o działalności Rzecznika Praw Obywatelskich za rok 2008, oraz o stanie przestrzegania wolności i praw człowieka i obywatela”) Z kolei w raporcie UOKiK z kontroli wzorców umownych ubezpieczeń na życie (styczeń 2010)- UOKiK wysuwa wniosek, że zapis uzależniający uznanie jednostki chorobowej za zawał serca od pojawienia się patologicznego załamka Q w EKG,narusza art. 5 ust. 1 ustawy o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom rynkowym, bo może wprowadzać konsumentów w błąd "poprzez stosowanie definicji zawału serca sprzecznej z aktualnym stanem wiedzy medycznej" - zmierzam do tego, że wszystko wskazuje na to, że już niedługo PZU będzie musiało usunąć ten zapis z OWUa znajomy powinien koniecznie skonsultować się z prawnikiem i zawalczyć w sądzie II instancji, bo jest szansa na wygraną Pozdrawiam i życzę powodzenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
noovy100 Posted February 21, 2010 Share Posted February 21, 2010 Ja również miałem w lutym 2008r zawał i to bez lokalizacji w EKG, oczywiście PZU odmówiło mi wypłaty świadczenia z tytułu trwałego uszczerbku na zdrowiu spowodowanym zawałem serca oraz świadczenia z tytułu wystapienia ciężkiej choroby spowodowanej zawałem serca. Odwołałem się od decyzji PZU do Sądu Rejonowego Sądu Grodzkiego w Bydgoszczy i wygrałem proces o świadczenie z tytułu trwałego uszczerbku na zdrowiu spowodowanego zawałem serca, dzisiaj tj.19.05.2009r było odczytanie wyroku (oczywiście wyrok musi się uprawomocnic w ciągu 21 dni),a postepowanie procesowe o świadczenie z tytułu ciężkiej choroby jest w toku innego postepowania. Ważnie w tym wszystkim jest to co napisał w swojej opinii we wnioskach biegły lekarz kardiolog cyt....stosowanie w obecnym stanie wiedzy wymogu obecności patologicznego załamka Q w zapisie EKG dla potwierdzenia rozpoznania zawału jest niezgodne z obowiązującymi standardami medycznymi...... Proponowanie umów dodatkowego grupowego ubezpieczenia przez PZU obwarowanych paragrafami nie znajdujacymi uzasadnienia w aktualnej wiedzy medycznej - jest ewidentnym działaniem na szkodę klienta i podważa wiarygodność firmy. Tak więc nie ma sie co obawiać, że jesli sie odwołasz od decyzji PZU za zawał to przegrasz z tak "wielka firmą". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotr2707 Posted March 9, 2010 Share Posted March 9, 2010 Najlepiej jakbyś podał na forum sygn. akt aby można było się na ten wyrok i opinie biegłego powołać . Oczywiście jeśli można . Ten Pan po zawale mógłby się na ten wyrok powołac . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbiorowepozwy Posted December 29, 2010 Share Posted December 29, 2010 ZbiorowePozwy.org organizuje pozew zbiorowy przeciwko PZU Życie w celu odzyskania należnych odszkodowań z tytułu zawału serca. Koszty pozwu zbiorowego są znacznie mniejsze od kosztów postępowania indywidualnego, dlatego warto dołączyć do grupy. Można to zrobić na stronie ZbiorowePozwy.org Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marysia01 Posted February 25, 2020 Share Posted February 25, 2020 Witam serdecznie. Mamy z mężem polisę od następstw nieszczęśliwych wypadków PZU od 2 lat. Niedawno mąż miał 2 w życiu zawał oraz miał wstawiane stenty. Pierwszy zawał był lekki i wystąpił 5 lat temu. PZU odmówiło wypłaty świadczenia twierdząc, że nie odpowiada na choroby już istniejące w chwili zawarcia umowy. Ale w tabeli uszczerbku w naszej polisie wpisano, że można dostać odszkodowanie za zawał serca. Sporo nas kosztowały dojazdy do lekarzy plus mąż na chorobowym zarabia dużo mniej. Czy naprawdę nic mu się nie należy? Po co człowiek tyle płaci jak potem ubezpieczyciele znajdują sto powodów żeby nic nie wypłacić. Chyba zrezygnuję z tej polisy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Izabela Praska Posted February 26, 2020 Share Posted February 26, 2020 Witam serdecznie, niestety polisy od następstw nieszczęśliwych wypadków rządzą się swoimi prawami i nie są ustandaryzowane. Każdy ubezpieczyciel ma wiele różnych rodzajów polis a warunki przyznawania odszkodowania są opisane dokładnie w Ogólnych Warunkach Ubezpieczenia. Nie mogę więc Pani udzielić 100% odpowiedzi, bo nie mam wglądu w Państwa polisę. Z doświadczenia mogę jednak napisać, że większość ubezpieczycieli w OWU ma wskazane wyłączenia ochrony ubezpieczeniowej. Jednym z wyłączeń jest bardzo często choroba powstała przed zawarciem umowy ubezpieczenia. Jeżeli więc mąż miał zawał 5 lat temu i nie poinformowali Państwo o tym przy zawieraniu polisy, to ubezpieczyciel może odmówić wypłaty świadczenia przy drugim zwale. Ale tak jak napisałam wcześniej, nie mam wglądu w Państwa polisę, więc radzę to sprawdzić i ewentualnie odwołać się od decyzji ubezpieczyciela. Zawierając polisę od następstw nieszczęśliwych wypadków warto najpierw dokładnie przedstawić swoje oczekiwania agentowi a po drugie przed podpisaniem umowy przeczytać OWU i sprawdzić, w jakich sytuacjach ubezpieczyciel będzie mógł odmówić wypłaty świadczenia. Niestety takie polisy nie chronią nas w każdym przypadku wystąpienia nieszczęśliwego wypadku czy choroby. Radzę więc świadomie zawierać tego typu umowy. Życzę zdrowia i wszystkiego dobrego. W razie dodatkowych pytań zapraszam do kontaktu poprzez zgłoszenie albo odpowiedź na forum. Pozdrawiam, Izabela Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts