Przemek755 Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 Wityma sytuacja rysuje się następująco. Kupiłem samochód marki honda civic, zawarłem umowę OC z NW w dniu 4.02.2010 (dzisiaj 19) wczoraj byłem sprawcą wypadku, jechałem z pasażerem. Teraz moje pytania:1. Czy pasażer może starać się o odszkodowanie, ale tak by nie obciążać mnie kosztami (nie chce)2. Czy ja jako sprawca moge ubiegać się o jakiekolwiek odszkodowanie??3. Za OC mam zapłaconą 1 rate czy da sie rozwiązać umowę tak żebym nie płacił tej 2 raty?? (samochód do złomowania)4. Czy jak bym rozwiązał uowe w ciągu 30 dni to musiał bym płacić sam za pokrycie szkód które spowodowała kolizja z moim udziałem?? Serdecznie dziękuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kawa Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 1) jeśli Pasażer ma jakiś uraz należy się odszkodowanie z Twojego OC (zapłacisz za szkodę ty tylko wtedy jeśli jechałeś pod wpływem alkoholu lub środków narkotycznych krótko mówiąc) 2) Możesz ubiegać się o odszkodowanie za uszczerbek na zdrowiu (jeśli ucierpiałeś w tym wypadku) z NW 3) Jak zezłomujesz pojazd to Towarzystwo Ubezpieczeniowe wycofa polisę OC z datą wyrejestrowania. 4) Czytaj ustawę o ubezp. obowiązkowych OC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_1st Opublikowano 21 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2010 kawa wrote: 3) Jak zezłomujesz pojazd to Towarzystwo Ubezpieczeniowe wycofa polisę OC z datą wyrejestrowania. tytułem uzupełnienia, to Ty musisz się zwrócić do ubezpieczalni z kwitem potwierdzającym wyrejestrowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi