AguLec Posted November 10, 2007 Share Posted November 10, 2007 Witam,proszę o fachową poradę, ponieważ nie wiem co dalej robić. Ale od początku:12.10 zdarzył się wypadek, nie z mojej winy, 18.10 zgłosiłam szkodę, 22.10 był rzeczoznawca na oględzinach i po tym byłam pewna, że następnym krokiem będzie odebranie wyceny od TU, ale okazało się, że można było odebrać od nich tylko protokół wyceny. I teraz wg. co powiedzieli, muszę zawieźć ten protokół do warsztatu,w którym stoi mój samochód i to oni mają zrobić wycenę, a HDI się na to zgodzi bądź nie. Czy tak powinno być? Czy to nie HDI powinno wycenić i to ja powinnam się zgodzić na to bądź nie? Poza tym na protokole są rzeczy,których nie rozumiem, np.:Powierzchnia AZT/Schwacke 100%Kons. podwozia-napr.elem. 14 złKons. profili zamkn.-napr.elem. 14 złPotrącenie z poszczególnych cen 50%Czemu potrącają sobie 50%? Czy ja mam dopłacać za naprawę samochodu? Przecież to niedorzeczne! I co oznacza np.Maska silnika: wymiana (nowe za stare=50)płyn chłodz ukł klim: wymiana (cena części zamiennej=160zł)Wiem, że dużo tu pytań, ale nie rozumiem tego Czy oni mogą mi kazać kupować używane części??I jak to się ma do prawa, które mówi, ze mają 30dni na wypłatę odszkodowania? Mam wrażenie, że oni żerują na mojej niewiedzy Proszę o pilną odpowiedź... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kedyw Posted November 10, 2007 Share Posted November 10, 2007 masz prawo żądać nowych części! kazać to oni mogą psu szczekać. 30 dni to zapis ustawowy. praktyka bywa różna, najczęściej nie sprzyja klientowi-poszkodowanemu. a co do wyceny - powinien przybyć likwidator i ocenić co jest nie tak w pojeździe, a ty od tego możesz się odwołać, powiedz im to, taka praktyka jak starają Ci wcisnąć jest niezgodna z prawem!najlepiej idź z tym do rzeczoznawcy, wejdź na stronę Polskiego Związku Motorowego i poszukaj w pobliżu siebie. usługi nie są aż tak drogie.pozdr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamix Posted November 14, 2007 Share Posted November 14, 2007 Słuchajcie. Mogą zastosować stare części jeśli nie była wykupiona eksploatacja. Tak robią niektóre TU. U tych z górnej półki obligatoryjnie jest zniesiony udział eksploatacyjny. Dlatego nie ma się co dziwić, że wyliczją zamienniki a nie oryginalne części. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pablo_1st Posted November 27, 2007 Share Posted November 27, 2007 kolejny raz Kamix wypowiadasz się bez sensu. Albo masz kłopoty z czytaniem albo ze zrozumieniem. Mądrzysz się podając wyczytane zapisy ze swojej polisy AC, gdy pytania dotyczą szkód OC. Wracając do meritum - wydaje mi się, że to co otrzymałaś to właśnie protokół szkody z kalkulacją kosztów naprawy, ,może nie dostałaś ostatniej strony z podsumowaniem. Nowe za stare to amortyzacja, czyli dobrze napisałaś 50%. Dobrze, ale oczywiście niezgodnie z prawem, jednak żadne odwołania tu nie pomogą, jedynie albo sąd, albo zwrócić się do warsztatu i oni dostaną zwrot za części, nawet te nowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SG Posted January 19, 2009 Share Posted January 19, 2009 W takim przypadku trzeba skierować sprawę do sądu i miejmy nadzieję że za jakiś czas firma HDI ASEKURACJA PRZESTANIE ISTNIEĆ.Można też się zwrócić do rzecznika ubezpieczonych.Jest tam mnóstwo skarg na HDI ASEKURACJA. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts