jozia123.pl Opublikowano 21 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2010 Moj syn zginal 25 lipca 2007r w wypadku motocyklowym byl pod wplywem alkoholu mial 17 lat i byl ubezpieczony w szkolnym ubezpieczeniu PZU i czy w takim razie nalezy mi sie odszkodowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinbe Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2011 Bez znajomości treści umowy ubezpieczenia i Ogólnych Warunków Ubezpieczenia (OWU) ciężko jest jednoznacznie wskazać prawidłową odpowiedź. W szczególności analizy wymaga zawarty w OWU katalog wyłączeń ochrony ubezpieczeniowej, tj. zbiór postanowień wskazujących, w jakich przypadkach ubezpieczony nie podlega ochronie ubezpieczeniowej. Co do zasady zakłady ubezpieczeń nie ponoszą odpowiedzialności za szkody powstałe w następstwie użycia alkoholu, narkotyków lub innych środków odurzających. Niemniej jednak występują w tym zakresie pewne różnice, których nie sposób przewidzieć bez analizy poszczególnych postanowień umownych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz Opublikowano 1 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2011 Klauzla świadczeń dot. śmierci nie jest obszerna, jeżeli nie ma mowy o alkoholu to należy się, jeżeli jest to niestety nie. A syn zginął z własnej winy, czy może był inny uczestnik tego zdarzenia? Jeżeli był to jest jeszcze kwestia odszkodowania z OC sprawcy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prawnik4 Opublikowano 5 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 jozia123@.pl wrote:Moj syn zginal 25 lipca 2007r w wypadku motocyklowym byl pod wplywem alkoholu mial 17 lat i byl ubezpieczony w szkolnym ubezpieczeniu PZU i czy w takim razie nalezy mi sie odszkodowanie.W większość znanych mi ogólnych warunków ubezpieczeń dobrowolnych NNW alkohol wyłącza odpowiedzialność, chyba że do szkody doszło z winy osoby trzeciej.Proszę o więcej szczegółów na temat okoliczności wypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi