Jump to content
Forum Odszkodowania

Niewiarygodny spadek wartości samochodu

Recommended Posts

Witam, mam do Państwa pytanie dotyczące wartości pojazdu. Samochód został ubezpieczony w PZU na kwotę 40000PLN w 2009-05-01, a szkoda powstała 01-03-2010. Szkoda była na tyle duża, że PZU uznało naprawę za nieopłacalną orzekając jednocześnie o szkodzie całkowitej. Wszystko by było ok gdyby nie fakt, że wartość pojazdu przed szkodą została oszacowana na 27000PLN. Czy jest możliwe żeby wartość samochodu w ciągu 10 miesięcy spadła o około 35%?

Podam Kika szczegółów samochodu - Renault Grand Espace z roku 2004 z przebiegiem 192000, jestem jego właścicielem od 2008-04-30. Pierwsze ubezpieczenie opłaciłem w 2008-01-05 na kwotę 44000(przebieg około 158000), kolejne w 2009-01-05 na kwotę 40000(przebieg około 165000), a teraz biorąc pod uwagę wartość na jaką PZU wyceniło pojazd w dniu 2010-04-02 powinienem zapłacić za ubezpieczenie 27000.

Czy taka wycena wartości auta jest zgodna z prawem ?

Wiec tak

Jaki był katalog wyceny ?? Eurotax czy Info-Expert ??

Wyceniłem ci w Eurotaxie 04/2010

Renault Grand Espace 2,0 16V Expression (benz) - bo nie podałeś dokładnie jaki to model

Rok 2004

I rejestracja przyjąłem 05/2004 (bez korekty)

przebieg: 192 000 km

Przyjąłem też ze pojazd jest sprowadzony z zagranicy

Cena Brutto mi wyszła: 28 100

Tylko nie wiem ilu miał właścicieli (tutaj tez może wystąpić korekta)

Wartość mogła tak spaść

Ale zobacz u Agenta niech ci pokaże kalkulacje wyceny pojazdu, jak policzył za dużo możesz się ubiegać o zmniejszenie składki

Lub tez druga możliwości zobacz czy uwzględniono takie jakie masz wyposażenie (wg wniosku PZU)

Często przy szkodach nie zagłębiają się w szczegóły.

Pozdrawiam