Jump to content
Forum Odszkodowania

Firmy odzyskujące nasze nalerzności od ubezpieczycieli????

ysiek
 Share

Recommended Posts

Mam taki problem,zwróciłem się do takiej firmy z Torunia Salutaris o pomoc w odwołaniu się od decyzji PZU. Firma po zapoznaniu się z moją sytuacją podjęła się wywalczenia większego procentu.Obawy moje budzi trochę umowa,chcą moje pełne pełnomocnictwo oraz aby wywalczona kwota wpłynęła najpierw na ich konto potem oni mi odeślą kasę pomniejszoną o prowizje.Co o tym sądzicie,może macie jakieś doświadczenie w temacie.

to standardowy wpis, który zwalczam jak mogęjak nie płaca i amja długi np. w ZUS czy skarbowym i wejdzie blokada na konto to pieniędzy nie zobaczysz - to czarna wizja

Idea jest taka - oni maja tabun prawników więc od ciebie płatnośc zdobędą nawet jeśli kasa wpłynie na twoje konto (pismo informacyjne dostaja jako pełnomocnik, fakturę vat moga wyatawić). Jeśli wpłynie do nich, poszkodowany zostaje na łasce, w dodatku zdaża sie że na przelanie do siebie czeka się dlugo - co w międzyczasie dzieje się z pieniędzmi i jak pracują - nie wiesz.

Czy firma ma OC? Co przewidują w umowie jesli sami zawala np. termin?

Nie podpisalabym takiej umowy.

Dobrze skonstruwana - zabezpiecza ich płatność.

ava80 wrote:
Czy firma ma OC? Co przewidują w umowie jesli sami zawala np. termin?
Nie podpisalabym takiej umowy
Szanowna ava80 nie ma w tej chwili na rynku takiego ubezpieczenia OC które obejmowałoby działalność kancelarii odszkodowawczych, zatem nie można spełnić tego warunku. Pozostałe Twoje uwagi są ok.
Tak na marginesie sztab prawników nie gwarantuje uzyskania wynagrodzenia od klienta. Mamy w ten sposób zamrozone ok. 10 tyś, bo klient szybko wydał to co dostała i ślad za nim zaginął :)

Belka wrote:
ava 80 twój blog jest bardzo ciekawy ale dawno nic tam nie pisalas :-/
już wróciłam po pierwszym wyjeździe, kilka postów czeka na publikacje na blogu ale potwierdzam ich zgodność ze stanem prawnym ;) w ciągu kilku dni będzie kilka ciekawostek. dziękuje za czytanie - - ciesze się że pomaga ;)

Wracając do sprawy - jeśli faktem jest iż ubezpieczyciele nie chcą ubezpieczać firm odszkodowawczych to coś w tym musi być.. ;) z drugiej strony dziwi mnie to gdyż są to zwykle zrzeszenia prawników a dla działalności jest to możliwe.
Kancelaria z którą zaczynam rozmowę bez słowa wprowadziła zapis iż odpłatności dokonuje Zleceniodawca na podstawie otrzymanej faktury. Rozumiem irytację gdy Klient wyda wszystko zawczasu, choc w tym momencie może warto zrobic syste szybkiego reagowania - termin płatności 3 dni i windykator lub komornik jak po 7 dniach nic nie ma ;)

NIe chcą ubezpieczać firm które z nimi walczą. OC radców prawnych czy adwokatów wynika z ustawy więc taki produkt musiałbyć skalkulowany przez TU. W tej chwili trawają prace legislacyjne nad uregulowaniem działalności takich firm jak nasza i być może takie ubezpieczenie będzie obowiązkowe.