Jump to content
Forum Odszkodowania

wypadek motocyklowy, pasażer

Morgaine
 Share

Recommended Posts

W lipcu 2009 miałam wypadek na motocyklu jako pasażer. Winą został obciążony kierowca motocykla.

W wypadku doznałam uszkodzenia splotu barkowego, łopatki, potłuczenia mięśni, zerwane przyczepy... Posiadam wypis ze szpitala (zabrało mnie pogotowie zaraz po wypadku, ale tego samego dnia mnie wypisano) , jestem cały czas pod opieką ortopedy i fizjoterapeuty, a więc mam dokumentację od czasu wypadku.

Czy mogę ubiegać się o odszkodowanie?? A jeśli tak to:

- gdzie powinnam złożyć wniosek o odszkodowanie?

- czy przysługuje mi odszkodowanie z OC sprawcy?

- czy muszę jakoś "udowadniać" że byłam wtedy pasażerem ? bo przecież nie mam żadnego protokołu z wypadku tylko ten wypis ze szpitala. Jakich dokumentów potrzebuję oprócz dokumentacji leczenia?

nie mam pojęcia jak się do tego zabrać

BARDZO PROSZĘ o pomoc bo dla mnie to wszystko to czarna magia

Witam, miejmy tylko nadzieję, że właściciel motocykla miał obowiązkowe OC. Ważne jest, czy na miejscu wypadku była policja, bo jeśli tak to możesz wyciągnąć od nich notatkę i tam wszystko będzie opisane.

Tak, kierowca miał OC. Na miejscu była policja i karetka, tylko nie wiem w jaki sposób taką notatkę od policji uzyskać? bo na komendę ponad trzysta km od mojego miejsca zamieszkania raczej się nie wybiorę, a wątpię żeby np pocztą mi to mi to wysłali.

Morgaine wrote:

Tak, kierowca miał OC. Na miejscu była policja i karetka, tylko nie wiem w jaki sposób taką notatkę od policji uzyskać? bo na komendę ponad trzysta km od mojego miejsca zamieszkania raczej się nie wybiorę, a wątpię żeby np pocztą mi to mi to wysłali.

Notatka policji powinna być przesłana listownie. Do roszczenie trzeba załączyć całą dokumentację medyczną, rachunki / paragony i inne dowody potwierdzjące rozmiar szkody. Przy Pani obrażeniach dobrze byłoby skorzytać z oceny lekarza orzecznika, żeby ustalić prawidłową wysokość uszczerbku na zdrowiu.