Jump to content
Forum Odszkodowania

WYPADEK W PRACY, ZERWANE ŚCIĘGNO PROSTOWNIKA W PRAWEJ RĘCE

Jasmin8
 Share

Recommended Posts

13.07.2011 miałam wypadek w pracy. Zerwałam ścięgno prostownika, środkowego palca w prawej ręce. Został mi zrobiony zabieg, ścięgna pozszywane, włożony drut i palec jest unieruchomiony na mc czasu. Dostałam miesięczne zwolnienie. Pobyt w szpitalu trwał dobe.

Wypadek został zgłoszony do fimowego BHP. Dodatkowo jestem ubezpieczona w sklepie w razie nieszczęsliwych wypadków. Chce sie starać o uzyskanie odszkodowania z dodatkowego ubezpieczenia jak i ZUS-u.

Proszę o informację jaka jest kolej rzeczy. Co powinnam zrobić dalej aby starać się o to odszkodowanie? Jak wygląda taka procedura? Kto zgłasza to do zusu?

Pozdrawiam

Justyna

Jasmin8 wrote:
Proszę o informację jaka jest kolej rzeczy. Co powinnam zrobić dalej aby starać się o to odszkodowanie? Jak wygląda taka procedura? Kto zgłasza to do zusu?

Pozdrawiam

Justyna
1) Po zakończeniu leczenia i rehabilitacji składa się formularz zgoszenie szkody do ubezpieczyciela w ramach NNW grupowego jak również indywidualnego o ile były takie zawarte;

2) Jeśli chodzi o jednorazowe odszkodownie z ZUS za trwały uszczerbek na zdrowiu to całą procedurę opisuje szczegółowo Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dn. 18 grudnia 2002 r. w sprawie szczegółowych zasad orzekania o stałym lub długotrwałym uszczerbku na zdrowiu, trybu postępowania przy ustalaniu tego uszczerbku oraz postępowania o wypłat jednorazowego odszkodowania (Dz. U. Nr 234, poz. 1974). Pracownik zgłasza do pracodawcy wniosek o wypłatę odszkodowania z ZUS wraz z drukiem N-9 od lekarza (do pobrania w ZUS). Następnie pracodawca kompletuje wszelką dokumentację (prptokól powypadkowy) i przesyła ją do ZUS. Zakład ustala, w ciągu 7 dni od dnia otrzymania wniosku, termin badania ubezpieczonego przez lekarza orzecznika. Lekarz orzecznik ustala stały lub długotrwały uszczerbek na zdrowiu oraz jego związek z wypadkiem przy pracy lub chorobà zawodowà na podstawie bezpośredniego badania ubezpieczonego i posiadanej dokumentacji medycznej oraz dokumentacji dotyczącej tego wypadku przy pracy;

3) Płatnik składek.