Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Przyczynienie?!

anija85
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

"Przyczynienie" - podobno przysługuje mi to po zmarłym mężu. Byłabym wdzięczna, gdyby ktoś mi napisał gdzie mogę się o to ubiegać i na jakiej zasadzie przyznają to.... - przyczynienie.

zgodnie z moja widzą przyczynienie się to nie cos co przysługuje, rozumiem, że mąż miał wypadek i zmarł? przyczynienie jest opisane w art. 362 K C. "Zgodnie z tą normą poszkodowany, który przyczynił się do powstania szkody lub zwiększenia szkody ( tzn. nie miał zapiętych pasów bezpieczeństwa, był pod wpływem alkoholu, jechał z pijanym kierowcą itp.) musi liczyć się z odpowiednim zmniejszeniem odszkodowania." To żaden przywilej, raczej obciążenie... prosze o poprawienie jelsi sie mylę

chyba że chodziło ci o jakies inne słowo na "p" i źle wpisałaś lub zapamiętałaś.

Była u mnie firma zajmująca się odszkodowaniami - EUROPEJSKIE CENTRUM ODSZKODOWAŃ i namawiali mnie abym skorzystała z ich pomocy, bo należy mi się "przyczynienie" po zmarłym mężu a sama nic nie wywalczę od pracodawcy. Hmm... Nie wiem czy mam skorzystać z tej usługi?! Dlatego pytałam o to przyczynienie.

droga Pani,

nie należy się Pani żadne "przyczynienie" i bardzo proszę wczytać się w to co napisał użytkownik "ava80" bo taka jest definicja tego słowa jeżeli mamy doczynienia z odszkodowaniami.

pozdrawiam,

KRW

Przyczynienie to instytucja prawa cywilnego, na mocy którego sąd (TU) może zmniejszyć odszkodowanie o stopień przyczynienia się poszkodowanego do powstania szkody lub zwiększenia jej rozmiarów. W rzeczywistości potrącany jest pewien % z kwoty odszkodowania.

Pani prawdopodobnie należy się odszkodowanie, które może być pomniejszone o stopień przyczynienia.

• 1 rok później...

Szanowna Pani domyślam się że, pomyliła Pani „przyczynienie” z zadośćuczynieniem po śmierci męża. Zadośćuczynienie po śmierci osoby bliskiej to świadczenie uregulowane w art. 446 § 4 k.c. którego celem jest pieniężne złagodzenie krzywdy związanej z śmiercią członka najbliższej rodziny. Zadośćuczynienie ma na celu również ułatwić przezwyciężenie ujemnych przeżyć związanych z doznaną krzywdą. Wysokość zadośćuczynienia musi stanowić ekonomicznie odczuwalną wartość, niemniej jednak kwota ta musi być utrzymana w rozsądnych granicach, odpowiadających aktualnym warunkom i przeciętnej stopie życiowej społeczeństwa.

W celu uzyskania dodatkowych informacji prosimy o kontakt.