kawa Opublikowano 7 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 WitamJak juz wcześniej pisałem na forum miałem szkodę całkowitą na moim aucie. Auto juz naprawiłem. Bedę teraz chciał ponownie ubezpieczyć Auto-Casco. Czy muszę wykonać Badanie techniczne powypadkowe ?? (szkoda całkowita była z Auto-Casco wypłata 4400 zł) Bo chyba będę ubezpieczał ponownie w tej samej firmie (Allianz) - żeby się potem nie okazało przy szkodzie ze wyliczą mi ze auto jest warte mniej o 4400 zł (wypłata po szkodzie) Rozważam tez ubezpieczenie Auto-Casco w Generali (podobne cenowo) Tylko mam problem w OWU czy może mi ktoś to wyjaśnić ?? Zasady ogólne§ 231. Rozliczenie szkody może nastąpić w oparciu o:1) faktury za części i napraw pojazdu przedstawioneprzez Ubezpieczającego,2) kosztorysową wycenę w Systemie Audatex wedługŚrednich stawek za roboczogodzin´ obowiązujących naterenie odpowiadającym adresowi zameldowania lubsiedziby przedsiębiorcy, bez uwzględnienia podatkuVAT, opłat celnych i innych kosztów; w przypadkuKosztorysowej wyceny przyjmuje się´ ceny częściZamiennych w wysokości określonej w systemieAudatex pomniejszone o: Wiek pojazdu % pomniejszeniado roku 0%w 2 i 3 roku 10%w 4 roku 20%w 5, 6, 7 i 8 roku 30%w 9 roku 45%powyżej 9 lat 50% - tutaj wszystko rozumiem ! ( jak naprawa na faktury 100 % jak kosztorys to amortyzacja do tego części zamienne i pomniejszone o VAT) 2. Jeżeli przy zawieraniu Umowy nie umówiono się inaczej,przy ustalaniu odszkodowania do wypłaty uwzględnia sięAmortyzacje w wysokości: Wiek pojazdu / Wartość amortyzacjido 5 lat 0%w 6 roku 10%w 7 roku 20%w 8, 9 i 10 roku 30%powyżej 10 lat 50% Ale tego już nie rozumiem - jak nie wykupie zniesienia amortyzacji części, Czysto teoretycznie zakładam ze mam miał szkodę i będę naprawiał na kosztorys to policzą mi amortyzacje dwukrotnie ?? Auto moje ma 9 lat - wiec jeśli przyjąć taką podwójna wycenę otrzymał bym pomniejszenie o 80 % czy dobrze to rozumiem ?? Proszę o info w tych dwóch sprawach.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi